Nyarlathotep #2

Nyarlathotep #2
Thomas Winther & Co.
Fanzine, 108 sider
www.hplovecraft.dk

Der er gået næsten 2 år siden Thomas Winther udsendte det første (og aldeles fremragende) nr. af Nyarlathotep, et fanzine om den lige dele gale og geniale kultforfatter Howard Phillips Lovecraft. Nu er han så tilbage (Thomas altså!), og det med en ordentlig moppedreng af et blad på hele 108 sider, stoppet med artikler og anmeldelser, dels af redaktøren selv, og også fra en række andre skribenter.

Der lægges ud med den ambitiøse, 22 sider lange “Overnaturlig Horror i DK” af Thomas Winther selv, som med udgangspunkt i Lovecrafts essay “Supernatural Horror in Literature” systematisk gennemgår bøger på dansk som på et eller andet plan bevæger sig inden for det overnaturlige gys, cosmic fright, osv.

om ved kort at referere handlingen i de mange bøger uden at afsløre for meget, og man får et godt indtryk af genrens udvikling igennem årene (artiklen dækker 1863-1957). Jeg ser i øvrigt frem til at artiklen udvides med nogle nyere forfattere i næste nummer…

Nyarlathotep #2 (fremover forkortet N2) indeholder derudover en stribe anmeldelser af bøger, tegneserier og film baseret på og inspireret af Lovecrafts værker, men ingen store overraskelser her – Thomas Winther når nærmest hver gang frem til at bøgerne er bedre end filmene!

Der er også noveller, både fanfiction som den virkelig spændende og velskrevne “Når Morgenen Gryr” af Sarah Fürst, oversættelser af to originale Lovecraft-noveller, anmeldelser af computerspil, plus flere artikler om bl.a. Lovecraft-forskning og gysertegneserier i 70’erne. Der er altså læsestof til lang tid, med andre ord!

Det ‘faglige’ niveau er højt hele vejen igennem, og stilen er seriøs og straight. Redaktøren burde dog have været lidt mere omhyggelig med at læse korrektur, for der er altså nogle ret dumme fejl hist og her – f.eks. står der i første linje af Walther Lakes oversættelse af novellen “Nyarlathotep”: “Måske var det nysgerrighed som fik mig til at gå mad (…)”.

En af bidragsyderne i N2 (det lyder s’gu smart), Erling Søby, skriver i en mail til Thomas (som er gengivet i bladet) at selvom han håber der kommer en 2’er, så har han svært ved at se hvad den skulle indeholde, fordi 1’eren allerede har rundet så godt om emnet. Og jeg er fuldstændig enig!

Man kommer nemlig ikke udenom at N2 er en betydeligt smallere og mere perifer udgivelse end 1’eren, og at den hovedsageligt henvender sig til virkeligt hardcore fans. Jeg mener, det er selvfølgelig godt at være dybdegående, men for pokker Thomas, hvem går op i at Necronomicon engang er blevet nævnt i en fucking Jumbobog???

Forsiden på bladet er til gengæld totalt lækker – især det udsmattede stankelben oppe til højre giver det hele sådan et dejligt snusket undergrunds-look, synes jeg. Der skulle helt klart være flere af den slags udtværede dyr inde i bladet, men det kan der jo arbejdes videre på i den 3’er der varsles…

Under alle omstændigheder må man tage hatten af for Thomas Winthers dedikation til emnet, og hans utrolige grundighed (han skal selvfølgelig også være bibliotekar!). Den mand helmer simpelthen ikke før hver en sten er blevet vendt i Lovecraft-land!

Personligt håber jeg dog at bladet fremover vil lægge større vægt på fanfiction som noveller og tegninger, for det er her essensen af – og kærligheden til – Lovecrafts univers lever videre.

Anmeldt af Lars Kramhøft i Himmelskibet nr.7

Dette indlæg blev udgivet i Fanzines, Horror, Magasiner og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *