Nikolaj Højberg: Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger

Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger
Novellesamling af Nikolaj Højberg
Kandor 2010, 228 sider

Nikolaj Højberg har haft noveller i Himmelskibet 2 gange, ”Sov, lille ven” i nr. 20 og ”Drømme er døråbninger” i nr. 23. Ud over dette har han haft bidrag med i bl.a. antologien Dystre Danmark, hvor han bidrog med novellen ”Lejlighed 42”, en novelle der også er med i denne nye samling, og tilmed er titelnovellen. Siden Højbergs første novellesamling Vandringer i mørket fra 2009, har han stiftet eget forlag (Kandor) og det er derpå at han har udgivet Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger.

I novellen ”Mona Blues” har kunstneren Tommy valgt at hellige sig kunsten frem for kærligheden, et valg som det viser sig ikke kan gøres om.

Der findes en række gyserhistorier med legetøj der bliver levende og overfalder de børn der skulle lege med det. I ”Jeg har tænder og ved, hvordan man bruger dem” er der dog tale om en bamse der har sat sig for at beskytte den teenagepige som den tilhøre. Det den vil beskytte hende imod er fyre der ikke er mænd nok til hende. Bamsen giver derfor Alexander valget imellem at mande sig op over for sine forældre, eller at miste sin kæreste, og gør ham klart at et forkert valg vil blive fatalt.

I begge de to noveller handler det om at vælge og stå ved kærligheden. I ”Revnen” er det også kærlighed der er i centrum, her er det dog når kærligheden er brast. I Mortens lejlighed opstår der er revne i væggen, en revne som han forsvinder ind i, i takt med at han raser over sin ekskæreste. Til sidst forsvinder han så meget ind i revnen/raseriet at han ender med at stå i valget imellem selv at have en smerte, eller gøre noget drastisk.

I ”En drink med det hele” er Frank ved at melde sig ud af dating-gamet, og leder nu mere efter en ven. Dette kan man også finde på nettet. Da han møder sin nye ven vælter begæret dog op i ham igen, da hun passer perfekt til ham. Det viser sig dog at der er noget helt galt, bl.a. minder det hun drikker meget om urin.

I ”Vandet er stadig sort” bliver der rodet op i gamle glemte ugerninger. Der findes et gammelt lig i en mose, et lig som det er svært at indentificere, da det virker til at have 2 DNA-koder. Det visers sig at der måske ligger nogle gamle handlinger bag, handlinger der dengang virkede nødvendige, men som kan være svære at håndtere.

Titelnovellen ”Lejlighed 42” anmeldte jeg til at være en af de bedste noveller i antologien Dystre Danmark. Da novellen er ”genbrug” så kan jeg også genbruge ordene jeg skrev om den dengang: ”I “Lejlighed 42” følger vi en afdødes eksistens, der prøver at få svar på hvad det egentligt var der skete i forbindelse med hans død. Den limbo han er blevet fanget i, kan dog godt ske ikke kun at have noget med hans død at gøre, men kan have noget med hans færden i efterlivet at gøre. Svaret på hans univers, hans efterliv og alting er således at finde i ”Lejlighed 42”, men svaret er ikke entydigt og åbner nye spørgsmål.”

I samlingens sidste novelle ”Fætter 3F” er vi tilbage ved en kunstner. Han modtager meget ros for sine værker, og de sælger pænt. Der er dog en kritiker der aldrig er tilfreds. En utilfredshed der ender med ikke kun at handle om kunsten, men om hans liv generelt.

Som i Vandringer i mørket så er dette en samling af mørke og dystre fortællinger. Denne gang er der dog en stor del af novellerne, både de her nævnte og andre, der handler om problemer med kærligheden, og med at styre følelser. Dette gør at selvom novellerne handlingsmæssigt er meget forskellige, så læner de sig tematisk op ad hinanden. Kærlighed og problemer med samme er et emne der på forskellig vis kan behandles i alle genrer, og her er det altså inden for weird fiction.

Bogen gør sig helt sikkert godt ved siden af Vandringer i mørket, og er man til mørke fortællinger, uden at det skal handle om spøgelser, vampyrer og andre monstre, så er dette et godt sted at finde sådanne.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.26

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *