Pans Labyrint

Pans Labyrint
Film. Warner m.fl. 2007. 112 min.
Instr. Guillermo del Toro. Med bl.a. Ivana Baquero

Efter Blade II og Hellboy havde man måske ventet noget mere actionpræget superhelteagtigt fra Guillermo del Toro, men så kom der i stedet denne perle af en fantasy-film. Vi er i den del af fantasy, hvor handlingen foregår både i den såkaldt virkelige verden, og i en fantastisk verden. Nærmere bestemt i en type fiction som foregår i vores normale univers, men hvor det overnaturlige trænger sig på, uden at vi dog helt kan afgøre om det findes andre steder end i hovedet på en af personerne. I dette tilfælde en ung pige, der sammen med sin mor skal flytte hen til den nye far, en kaptajn i de spanske fascisters hær anno 1944. I denne virkelighed har vi at gøre med en tragedie: Der er en spændt situation mellem fascisterne og en gruppe af deres modstandere, som holder til i de nærliggende bjerge, og som har sympatisører blandt befolkningen i det lille samfund, som Kaptajnen styrer med hård hånd. Moderen er gravid og forventes at føde Kaptaj-nen en søn, og hun er meget syg. Og vi får hele tiden antydninger af at det hele ikke vil ende godt.

I kontrast hertil har vi en historie om en prinsesse, som i virkeligheden er datter af kongen af de underjordiske, som bare har glemt hvem hun er. Via en oplevelse på vej til Kaptajnen, vækkes pigens fantasi, og fører hende ind i den magiske verden, som hun i resten af filmen oplever parallelt med den anden handling. Somme tider sker begivenhederne i begge verdener, så man mister aldrig helt troen på at den magiske verden også er virkelig. Her er ikke tale om en typisk klichefyldt fantasy-verden: Væsnerne er virkelig originale, og utroligt flot lavede. Og historien lige så fascinerende magisk, som den anden historie er rørende tragisk. Det hele sluttes af med et klimaks, der elegant fletter alle løse tråde sammen i begge historier. Her er tale om det meget sjældne fænomen at en film er så god at jeg ikke kan finde på noget negativt at sige om den. I øvrigt har den græske gud Pan ikke no-get med det hele at gøre – der er tale om en lidt tvivlsom oversættelse af ”Fauno”.

Anmeldt af Flemming R.P. Rasch i Himmelskibet nr.13

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Film, Horror og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *