Det gyldne kompas

Det gyldne kompas
Film, USA/UK, 2007, 113 min.
Instr.: Chris Weitz
Medvrk.: Nicole Kidman, Daniel Craig, Ian McKellen, Sam Elliott, Dakota Blue Richards m.fl.

11-årige forældreløse Lyra lever et sorgløst liv på kollegiet Jordan, hvor hendes onkel har placeret hende efter hendes forældres død. Men en dag får hun mere eller mindre frivilligt til opgave at redde en række bortførte børn fra de såkaldte snappere, og så er eventyret sparket i gang. Men intet er som det umiddelbart ser ud til, og Lyra lærer ved hjælp af det gyldne kompas – et såkaldt alethiometer – sin baggrund og den frygtelige sandhed at kende.

Filmen adskiller sig fra Phillip Pullmans bog af samme navn ved at blandt andet at trække linierne mellem godt og ondt meget skarpere op. De manglende nuancer gør muligvis filmen mere børnevenlig for de mindste, selvom det er synd for historien.

Filmen i sig selv er god, men den kunne være blevet endnu bedre, hvis ikke skaberne havde sprunget over, hvor gærdet er lavest flere steder. For eksempel har Lyra meget mere magt over alt i filmen, end hun har bogen, og det ødelægger lidt den dannelsesrejse, hun også er ude på. Alt går let for hende, og hun er ikke nær så afhængig af de andre personer som i bogen.

Enkelte steder er der byttet så meget om på hændelsesforløbet, at det giver anledning til spørgsmål – også for dem der ikke kender historien på forhånd. Når Lyra pludselig ankommer til panserbjørnenes borg før Bolvanger, kan man ikke undgå at spørge sig selv, hvor de andre bjørne bliver af. Men alt andet lige er den anbefalelsesværdig. Der er masser af flotte effekter, og den er velspillet og underholdende. Karakter: 7 ud af 10.

Anmeldt af Maria Kohinoor Larsen i Himmelskibet nr.16

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *