Chihiro og heksene (Sen to Chihiro no kamikakushi)

Tegnefilm, 125minutter, 2001
Instruktion & manus: Hayao Miyazaki

Pigen Chihiro og hendes forældre farer vild på vej til deres nye hus. Vejen ender blindt ved en gammel port, og på den anden side finder de et land befolket af ånder og andre magiske væsener. Chihiros forældre bliver forvandlet til svin, og hun må gå i tjeneste på en badeanstalt bestyret af en heks for at redde de. Inden det kommer så vidt, kommer hun ud for en mængde bizarre oplevelser og bliver venner med en del mere eller mindre besynderlige personer – hvis “personer” eller er det rette ord.

Tegnefilmen er lavet af den japanske mester Hayao Miyazaki, af nogle kaldt “Japans Disney”. Dette er den første af hans film der kommer i danske biografer, og det først to år efter at den er lavet, men en af hans ældre film, Tonari no Totoro (Min nabo Totoro), har været vist på dansk tv. Hans film fra 1997, Mononoke Hime (Prinsesse Mononoke), gik i amerikanske biografer med stor succes og blev i Japan den næstmeste film nogensinde, kun overgået af James Camerons Titanic.

Chihiro og heksene kan rent visuelt måle sig med det bedste fra Disney-studierne (som i øvrigt har opkøbt Miyazakis studie). Animationen er levende og fyldt med finurlige detaljer, og baggundene er blandt de flotteste og mest stemningsfulde man har set til dato. Filmen har et tydeligt japansk præg, men tegnestilen er ikke så outreret karikeret som man ser det i fx Dragonball Z, Pokemon eller Sailor Moon. Der hvor filmen for alvor adskiller sig fra Disneys produktion, er i historien. På trods af alt det grueligt meget, Chihiro kommer igennem, er det ikke en historie om de gode mod de onde. Faktisk er der ingen rent onde figurer og ingen rent gode (måske bortset fra Chihiro selv). Denne nærmest postmoderne mangel på absolut godt og ondt gør spillet mellem figurerne på én gang mere komplekst og mere troværdigt end man ser i Disneys film, hvor fronterne er trukket op i en grad så man aldrig kan være i tvivl om hvem der er heltene og hvem er skurkene.

Det kan ikke anbefales nok at se filmen. Hvis du ikke når det mens den stadig går i biografen (og den bør ses i biografen!), så køb den på DVD. Amazon.com sælger en “Miyazaki 3-pack” med filmen (under den amerikanske titel Spirited Away) sammen med to af Miyazakis ældre film.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr. 1

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Fantasy, Film og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *