Dystre Danmark – Nye gysernoveller

Dystre Danmark – Nye gysernoveller

Dystre Danmark – Nye gysernoveller
Antologi redigeret af Henrik Sandbeck Harksen
H. Harksen Productions 2009, 252 sider

Dette er den tredje antologi fra Henrik Harksens forlag. De to første Fra Skyggerne og den engelsksprogede Eldritch Horrors: Dark Tales havde fokus på lovecraftiansk horror og Cthulhu mythos. Denne gang er der ikke begrænsninger i stilen, men tale om en række forskellige bud på ny horror.

På Fantasticon gav Harksen udtryk for sin frustration over at horror-litteratur oftest bliver placeret på børne- og ungdomsbibliotekerne, så med denne bog har han givet en bog på horror der ikke er for børn, og som bogenes bagside også beretter, så er den fyldt med mord, rædsler, tortur, sex og bizarre eksistenser.

Flere af forfatterne har vi mødt her i Himmelskibet, i Fra Skyggerne eller en af de andre antologier der er udkommet i den senere tid, hvilket tyder på at der er en række forfattere der er ved et bide sig fast.

Bogens første novelle er “Mordet på Katrina” af Lars Ahn Pedersen. Denne novelle kunne lige såvel have været trykt i en af de science fiction-antologier der også udgives for tiden. Novellen er en dyster udgave af The Stepford Wives, hvor det er muligt at få lavet androide kopier af mennesker. Robotterne bliver dog ikke kun brugt til huslige gøremål og sex, men også til at komme af med frustrationer man måtte have over for den person der er kopieret. Hovedpersoen har således gentagende gange ‘dræbt’ sin robot. Robotten regenererer sig selv og er snart frisk igen, men selvom man er en robot der er lavet til at tjene, så er der dog grænser for hvor længe man finder sig i den behandling.

“I de dybe mørke skove” beretter om en skovtur der skulle have været hyggelig, men hvor skoven virkelig viser hvor mørk og dyster den kan være. Skoven er et levende sted og kan være fascinerende og dragende, men den har også sin egen vilje, en vilje som det kan være farligt at gå imod. Thomas Strømsholt har endnu engang skrevet en novelle som både fascinerer og fanger. En sidebemærkning vil jeg nævne at der i bogens bibliografi afsnit står at Harksen har planer om at udgive en samling af Strømsholts noveller, en udgivelse jeg bestemt ser frem til.

Skoven og dens væsen er også en del af Helene Hindbergs novelle “Astrid”. I novellen møder hovedpersonen Thomas den underskønne Astrid, som har en fortryllende virkning på ham. Det viser sig dog at hun ikke er nogen almindelig pige, og at hendes skønne ydre ikke er hendes sande skikkelse.

I “Lejlighed 42” følger vi en afdøds eksistens, der prøver at få svar på hvad det egentligt var der skete i forbindelse med hans død. Den limbo han er blevet fanget i, kan dog godt ske ikke kun at have noget med hans død at gøre, men kan have noget med hans færden i efterlivet at gøre. Svaret på hans univers, hans efterliv og alting er således at finde i ‘Lejlighed 42’, men svaret er ikke entydigt og åbner nye spørgsmål. Novellen går godt i tråd med de der var at finde i Nikolaj Højbergs egen novellesamling Vandringer i mørket og er en af antologiens bedste.

Alle bogens 11 noveller er dystre, men om de alle er gysere, er jeg ikke så sikker på. Et par af dem er mere pudsige end skræmmende, og nogle er mest af alt mærkelige. Dette gør dem ikke nødvendigvis dårlige, men gør dem måske lettere malplacerede. Som så ofte ved antologier er novellerne af noget svingene kvalitet, og der er nok en enkelt eller to som samlingen havde været lige så godt tjent foruden. Herover er nævnt de bedste af novellerne, men de udgør også en samling der gør bogen værd at købe i sig selv.

Det er godt at se at Harksen ser ud til at have fundet et publikum til sine udgivelser. Ud over den allerede omtalte Strømsholt bog, så er der yderligere en række spændende titler på vej fra H. Harksen Productions, bl.a. bind 2 af serien hplmythos.dk, men også The Unspeakable and Others af Dan Clore ser ud til at være en bog der er værd at glæde sig til.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.22

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.