Fra Skyggerne – og andre Cthulhu Mythos noveller

Fra Skyggerne
Fra Skyggerne – og andre Cthulhu Mythos noveller
Antologi redigeret af Henrik S. Harksen
hplmythos.dk 2007
196 sider, 200kr

Fra Skyggerne er en antologi med noveller inspireret af forfatteren H.P. Lovecraft. Det er den første udgivelse fra det nye forlag hplmythos. dk, men på forlagets hjemmeside efterlyses der allerede nu bidrag til næste nummer. Ud over to oversatte noveller, hvoraf den ene er af Lovecraft, så er bidragene fra danske forfattere, og selvom der ikke er nogle profesionelle forfattere iblandt, så er der flere af navnene der er kendte for læsere af Himmelskibet, da flere af forfatterne har haft noveller trykt på siderne i dette magasin tidligere.

Lad mig fra starten gøre det klart at jeg måske ikke er den helt rette til at anmelde denne bog. En ting er at jeg kender de fleste af bidragsyderne, og jeg har da også selv et bidrag med. Dette kombineret med at jeg har en forkærlighed for alt Lovecraftiansk gør at jeg er noget farvet i mit syn på bogen allerede inden jeg går i gang med at læse den. Omvendt er mine forventninger til bogen store, så jeg vil alligevel kaste mig ud i en anmeldelse.

H.P.Lovecraft: “Det unævnelige”. Glem venligst de to filmatiseringer af denne novelle, tak. Selve indholdet af denne novelle er måske ikke så spændende, da den handler om to der sidder på en kirkegård og taler om man kan tale om noget unævneligt. Det der gør at historien bliver interessant, er at den kan læses som Lovecrafts forsvar for hans fortællestil. Hovedpersonen kaldes Carter, og taget i betragtning af at Randolph Carter er et navn Lovecraft benyttede for en figur der bygger på ham selv og som er benyttet i flere historier, kan man antage at det også er gældende i denne historie. Carter er forfatter, og bliver bebrejdet at han slutter flere af sine historier med at folk ikke kan udtrykke de rædsler de har været udsat for. Carter sætter sig for at bevise over for sin ven at der er rædsler som er unævnelige.

I Himmelskibet nr.3 var en novelle af Sarah Fürst. Det var novellen “Stenen i den gamle frugtplantage”; en novelle der bestemt havde noget Lovecraft-inspiration over sig. Til Fra Skyggerne har hun skrevet novellen “Cikadernes Sang”. Historiens hovedperson bliver igennem en af sine venner præsenteret for hvad der sker når man roder med kræfter man skulle have ladet være i fred. Det at en bogs titel kan oversættes til Cikadernes Sang betyder ikke det er en sikker bog at læse, specielt ikke når titlen også kan oversættes til Dæmonernes tale. Håber snart vi får noget mere fra Saras hånd at læse i Himmelskibet.

Thomas Strømsholt har flere gange været trykt i Himmelskibet, og jeg må sige at jeg altid har været begejstret for de ting han har skrevet. Denne begejstring gælder også “Den Lede Ting”, som er hans novelle i denne bog. Det er en historie om det der skaber frygt. Man behøver ikke nødvendigvis have set noget overnaturligt, for at frygte det.

Helene Hindbergs novelle “En Vesterhavsfortælling” er den næste i bogen. Også hun har tidligere bidraget til Himmelskibet med en novelle, nemlig “Kælderverden” i nr. 8. Efter forældrenes skilsmisse rejser Betina med din mor over til bedsteforældrene i ved den jyske vestkyst. Som det er med en række vestjyske byer, er befolkningen i byen meget religiøse, men det går efterhånden op for Betina at det ikke er den kristne gud der tilbedes, og hun kommer også nærmere hvorfor hendes mor i sin tid flyttede fra byen; spørgsmålet er bare nu om hun kan komme væk fra byen og den skæbne som beboerne har planlagt for hende.

Generelt så er de noveller jeg har set fra Helenes hånd for lange til Himmelskibet, så det er derfor godt der findes bogudgivelser som denne, hvor der er plads til sådanne længere bidrag.

Martin Svendsens novelle “Kapaciteter” er den i samlingen der nok har mindst med Lovecraft at gøre, og jeg må ærligt indrømme jeg ikke er helt med på hvad den går ud på. Omvendt så er hovedpersonen heller ikke helt klar over hvad der sker omkring ham, så det er nok meget passende.

Benjamin Szumskyjs “Rædsel i det Nordvestlige England” er denne samlings anden oversatte novelle. Novellen er skrevet som en forfatters redegørelse for en bog han har skrevet. I forordet til Fra Skyggerne betegnes Szumskyjs novelle som en der bygger videre på en novelle af S.T. Joshi og skulle indeholde en del inside jokes. Jeg ved ikke om det er fordi jeg ikke har læst Joshis novelle, men Szumskyjs historie fangede mig ikke rigtigt

Henrik S. Harksen: “Fra Skyggerne”. Dette er titelnovellen, og forfatteren er da også ham der står bag denne bog produktion samt bag forlaget hplmythos.dk.

En fundet dagbog beretter om tre okkult intereserede personer der ved et tilfælde finder den forbudte bog Liber Umbrae på universitetsbiblioteket i København. Bogen har tidligere tilhørt Comte d’Erlette, og en række notater lavet i bogen tyder på at der er et sted i Sønderjylland der vil være særligt egnet til et ritual. Det er dog ikke dem alle der har sat sig ordentligt ind i hvilke kræfter det er de tilkalder. Ud over referencen til Comte d’Erlette (Lovecrafts kælenavn for August Derleth) er der også et par andre gemte Lovecraft-referencer i historien, men de er godt indarbejdet og virker ikke placerede. Henrik har også skrevet et ret godt forord til denne bog.

Jeg vil lige tage en lille sviptur væk fra anmeldelsen. For et par år siden kunne man på den danske udgave af Wikipedia læse om en konspirationsteori, der gik ud på at Lovecraft faktisk aldrig havde levet, og han simpelthen var et pseudonym for et forfatterkollektiv med Robert E. Howard i spidsen. Da jeg læste det indlæg, blev jeg lidt forundret, for det var en myte jeg aldrig før havde hørt, og ingen jeg talte med havde hørt den før (jeg skrev sågar til Lovecraft-forskeren S.T.Joshi, der heller ikke havde hørt denne myte før). Da jeg noget tid efter talte med Lars Konzack i anden sammenhæng, fortalte han at det var ham der havde skrevet dette på Wikipedia, mest for sjov og for at teste wikipedia af. Indholdet af den beskrevne myte var en idé til en historie som han gik og arbejde på. Ideen blev til til novellen “Tilfældet H.P. Lovecraft” som Konzack har skrevet sammen med Ian Dall. At læse novellen er som at læse en velkonstrueret konspirationsteori, og det må siges at være en meget original og underholdende historie.

Slutteligt er der mit eget bidrag. Det er ikke en novelle, men derimod digtet “Afgrunden”. Da jeg ikke selv skal bedømme det, så vil jeg lade det være anledning til at komme ind på de meget stemningsfulde illustrationer der er i bogen. Lars Kramhøft (endnu et navn som vil lyde bekendt for læsere af Himmelskibet) har lavet illustrationer til alle novellerne i bogen, og jeg vil gerne her takke ham for den måde han illustrerede mit bidrag til bogen.

Bogen er i høj grad en fanudgivelse, da det er fans der står bag og den i høj grad henvender sig til fans. Det er dog ikke bare en gang Lovecraft-efterligninger med noveller der i hver anden sætning nævner den navnløse rædsel eller æongamle guder med uudtalelige navne. Forfatterne har hver deres tilgang til emnet, og dermed gør bogen det som en god antologi gør; giver flere tilgange til samme emne. Bogen henvender sig således ikke kun til fans af Lovecraft, men til folk der holder af weird fiction, horror og fanpublikationer.

Lad mig slutteligt sige at bogen har været ventetiden værd, nu vil jeg så begynde at vente på den næste udgivelse fra hplmythos.dk.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.16

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *