Horror.dk – 12 danske noveller

Horror.dk 12 danske noveller
Horror.dk – 12 danske noveller
Antologi, redaktør Mathias Clasen
Tellerup 2008, 254 sider, 148kr.

Det er ikke meget danskskrevet horror-litteratur der bliver udgivet på bogform, hvilket nok skyldes at det er en genre der ofte bliver overset. Med antologien Horror.dk giver redaktøren Mathias Clasen læseren mulighed for at blive præsenteret for en række af de forfattere der skriver i denne genre. Det eneste der er til fælles for de 12 bidrag er at det er den overnaturlige horror som historierne indeholder. Det overnaturlige element, viser sig i form af spøgelser, sort magi eller drabelige væsner der sønderlemmer de mennesker der kommer i vejen for dem. Det er dog ikke alle novellerne der direkte indeholder overnaturlige elementer, der er eksempler på at det blot er formodningen om at der er noget overnaturligt på spil, som skaber hele uhyggen.

Bogens første novelle er Bjarne Dalsgaard Svendsens ”Utopia”, hvor en hjemvendt soldat har svært ved at lægge krigens spøgelser fra sig, og nogle af dem er måske i mere end én forstand vendt med ham hjem. Carina Kamps ”Stevie” er også en spøgelseshistorie, dog en mere traditionel én af slagsen. I denne lever den gravide Mattie i sorg over at hendes mand er forsvundet på havet. Hun bor i et hus der viser sig at være hjemsøgt af en kvinde der mistede såvel sin mand som sit nyfødte barn. Ligheden imellem den situation som Mattie er i og den som spøgelset var i hendes levetid er slående, hvilket foruroliger Mattie. Historien er som mange spøgelseshistorier er, hvor der lige så stille viser sig et link imellem en person og et spøgelses. Slutningen overraskede mig meget, da historien her virkeligt slår et sving i en retning jeg ikke havde forudset.

I Teddy Vorks ”Delilas lokker” finder pigen Cathrine store mængder hår under rengøringen af et sommerhus. Dette undrer hende noget, og snart begynder hun at få fornemmelsen af at hun ikke er alene i huset. Jacob Hedegaard Pedersen ”Der er ikke noget derude” handler også om frygten for at nogen er efter en. Novellen formår at opbygge en fornemmelse af usikkerhed, og selv i den afsluttende sætning vedholder der en usikkerhed på om hovedpersonen er i sikkerhed.

Samlingens to mest etablerede forfattere er Erwin Neutzsky-Wulff og Dennis Jürgensen. De har begge omfattende forfatterskaber bag sig, om end meget forskellige forfatterskaber. De bidrag de har med i denne samling, er også meget forskellige. Neutzsky-Wulff novellen ”Frygt” er et noget specielt bidrag, der handler mere om Frygt som element, og hvordan det virker på hjernen. Jürgensen bidrag ”Nattog” er en af samlingens længste, og handler om en flok unge der på en vej hjem fra en bytur vælger at tage en genvej langs et, tror de, nedlagt jernbanespor. Nu ville det være oplagt hvis det var et spøgelsestog de mødte, men nej det er et reelt nok tog. Det styres dog at nogle djævlelignende skabninger, og de kreaturvogne der er spændt efter er fyldt med lig. Genvejen ender med at tage dem lang tid, og da de kommer hjem er meget forandret. Dette er Jürgensen-horror når det er bedst.

Michael Kamp har tidligere skrevet horror-bogen Fordærv, som handlede om en skoleklasse, hvor børnene en efter en blev til zombier. I novellen ”Cornelia” finder nogle børn ud af hvad der kan ske hvis man ikke videresender de kædebreve som cirkulerer via SMS.

Den sorte magi ses i bidragene Kenneth Bøgh Andersens ”Bøddel”, Hanna Lützens ”De små søstre med glasuransigter” og Peter Mouritzens ”Tommy Dummy”. Dette er dog også det eneste der er fælles for disse noveller. Det er ikke sort magi med pentagrammer og forbandelser, men der er mennesker der bliver forvandlet, eller som kommer i besiddelse af magiske ting, en magi der ikke er af det gode.

Samlingens mest specielle bidrag er Christian Hauns ”Jeres Søn”. I forordet til novellen, opordres man til at læse den to gange, og man informeres om at gyset nok ikke er så tydeligt i den, men at det er der. Novellen er meget speciel, og det kan være svært at hitte ud af hvad der sker. Dette skyldes dog at den person vi følger, ser verden på sin helt egen måde.

Samlingen slutter med den erfarne gyserforfatter Bernhard Ribbecks ”Var er et stort ord”. Den handler om en mand der en dag bliver ramt af et hukommelsestab. Der er mange af de ting han finder ud af som sit liv, som han godt kan få til at passe, men der er også flere ting der får det til at virke som om der er noget galt. Han begynder at undersøge sagen, og begynder at se tegn på at der er sket en række mord omkring ham tidligere. Novellen er en solid afslutning på en solid samling.

Bidragene i samlingen er meget forskellige, men generelt gode. Efter at have læst denne samling, er der et par forfattere som jeg ikke tidligere havde læst noget af, som jeg skal ud og have opsporet yderligere af. Hvis de bøger som jeg nu skal have fundet og læst kan holde kvaliteten fra Horror.dk vil jeg sige det tegner godt for den danske horror litteratur. Man kan kun håbe på at Horror.dk sælger så godt at en 2’er kan komme på tale.
Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.18

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *