Den nye koloni – Lige under overfladen 5

Den nye koloni – Lige under overfladen 5
Antologi Red.: Carl-Eddy Skovgaard
Science Fiction Cirklen
2011, 336s

SFC’s antologi af SF-noveller fra lovende danske forfattere er nu nået til den 5. årlige udgave. Antologien bliver tykkere år for år, og denne gang indeholder den 24 historier (eller 23 plus en tegneserie). Den første historie er også en af de bedste, nemlig Lars Ahn Pedersens “En helt almindelig død”, som handler om en gammel mand der godt kunne tænke sig at dø. Da historien foregår i en fremtid hvor døden stort set er afskaffet, skal der et større bureaukratisk maskineri i gang før noget så besværligt kan lade sig gøre. Som sædvanlig en yderst velskrevet historie fra en meget talentfuld forfatter, der sikkert ville blive rendt på dørene af de store forlag, hvis ikke det var fordi han insisterer på at skrive i de fantastiske genrer (og ikke bare en af dem, men dem alle sammen, nogle gange endda i samme historier!).

A. Silvestri står for et af antologiens absolut mest originale indslag med historien “Glemmer du så husker jeg alt”. Den handler om en systemkritiker i en totalitær fremtid, som er blevet idømt en medicinsk straf som gør at han vågner helt uden hukommelse hver morgen og hver eneste dag må gennemgå hele sit liv ved langsomt at modnes som menneske (gennemgå emotionel pubertet, etc.) og samtidig gradvist huske sit livs begivenheder, komplet med komprimerede versioner af kriser, depressioner og lykkelige perioder. Han skriver derfor bl.a. et næsten identisk politisk manifest hver dag og gennemgår frustrerede og voldelige episoder, som dagligt går ud over hans kæreste, som har besluttet at tage sig af ham.

Et andet af antologiens højdepunkter er Richard Ipsens “Lysets by”, som foregår ved floden Ganges i Indien og kommer med en spændende forklaring på hvorfor ingen tilsyneladende nogensinde bliver syge af at drikke vandet fra den grumsede og forurenede flod. Det meste er endda baseret på rigtige, videnskabelige undersøgelser.

Andre af historierne er meget korte; Camilla Wandahl bidrager f.eks. med en ultrakort historie om en pige som er Oppe og gerne vil Ned …

Og der er Klaus Æ. Mogensens korte men særdeles sjove historie “Palins projekt”, om præsident Sarah Palin, som i kåd­hed beslutter at sætte et kæmpe rumkors op foran Månen, så Jordens kristne ikke længere behøver at skulle trækkes med et muslimsk symbol – seglmånen – på himlen. Den lugter autentisk af netop den form for absurditeter som amerikanske republikanere kan finde på – og så er der endda gode videnskabelige detaljer, for rumkorset kan naturligvis kun placeres i et Lagrange-punkt.

En af de længere historier er Sten Knudsens “Ad astra”, som handler om et rumskib fuldt af munke, som møder diverse ‘guder’ ude i rummet; rumvæsner som påstår at religion er noget de har designet for at primitive intelligenser som os hurtigere kan udvikle sig hen imod en teknisk avanceret civilisation.

Endelig vil jeg nævne Henning Andersens rumkrimi “Ananke”, som er skrevet i et højst underholdende, råt og sjovt sprog.

Ellers er historierne af svingende kvalitet, men de fleste er tankevækkende og fantasifulde, og de udgør tilsammen en fin antologi.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.33

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Science Fiction og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Den nye koloni – Lige under overfladen 5

  1. Pingback: Sommer og Star Wars-hygge « Lars Ahn Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *