Life of Pi

Life of Pi
Film, USA/Kina 2012, 127 min.
Instr.: Ang Lee

Life of Pi er endnu en usædvanlig og original film fra Ang Lees hånd, baseret på en roman af Yann Martel. Den tilhører en af de få fantastiske genrer som er anerkendt af mainstream-publikum og -kritikere, fordi den for det meste (og også her) befinder sig på et meget højt litterært niveau: magisk realisme. I denne genre, som især Salman Rushdies værker er eksponent for, gør man virkeligheden hyper-intens ved at indgyde hverdagsartefakter med en kulørt symbolik og metaforik som får dem til at fremstå som larger-than-life; som magiske. I Life of Pi følger vi den unge indiske mand Piscine Patel, som i sin barndom drilles med sit franske navn (der lyder stort set ligesom “pissing”), indtil han beslutter at blive et omvandrende leksikon hvad angår tallet pi, så folk i stedet vil huske ham som “Pi”. Hans forældre driver en zoologisk have, og da familien kommer i økonomiske problemer, beslutter de at sælge de fleste af dyrene til en amerikansk zoo. Pi og hans familie tager med dyrene i skib over stillehavet, men skibet går ned under en storm, og Pi ender på en redningsbåd sammen med nogle af dyrene, inklusive en sulten tiger, som snart får has på de andre dyr.

Pi må nu bruge al sin snilde til at hjælpe tigeren og sig selv med at overleve, uden at blive spist. Længe sejler de rundt på stillehavet, og møder alle de ting som man kender fra bl.a. Jules Vernes romaner: flyvefisk, flydende øer, etc.

Man fristes meget hurtigt til at begynde at tolke symbolikken i det, man ser; er tigeren f.eks. et udtryk for den indiske folkesjæl eller identitet som Pi har med på slæb, og desperat forsøger at holde i live? Well, en af de innovative ting ved filmen er at den faktisk selv begynder at svare på sådanne spørgsmål. Rammefortællingen består nemlig i at en journalist får fortalt den aldrende Pis historie, og den ender med et åbenbarende twist som tilføjer historien en kraftig yderligere dimension af symbolsk analogi. Hvis nogle af begivenhederne i det først præsenterede plot virkede anstrengte og ad hoc-agtige, så får man serveret en aha-oplevelse der forklarer hvorfor!

Life of Pi er utvivlsomt en af årets bedste film; den er præget af utrolig flotte sekvenser (f.eks. en hval der springer op over overfladen midt i et hav af fluorescerende morild-plankton), og så er den også i 3D, just for the hell of it. Den bruger sine teknologiske værktøjer fuldt ud; alle dyrene er nemlig lavet med ultra-realistisk computer-animation, og det ser så brandgodt ud at man faktisk ikke tænker over det; det virker ægte. Ang Lee har instrueret endnu et mesterværk af en film.

Karakter: 9 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.35

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *