Nikolaj Højberg – Anton Salems Dukkehus

anton-salems-dukkehus_218437Anton Salems Dukkehus
Roman af Nikolaj Højberg
Forlaget Kandor 2012, 186 sider

På loftet i familiens nye hus finder Robert og hans lillesøster Sofia et flot gammelt dukkehus, og det bliver hentet ned så Sofia kan lege med det. Det gamle dukkehus er lavet på Salems Legetøjssnedkeri i 1929. Da de studerer dukkehuset, syntes Robert pludseligt at han ser et blegt pigeansigt der stirrer ud på ham fra en af dukkehusets vinduer. Hun ser vild ud og har et åbent hul midt i panden. Han ryster det dog af sig, da hverken søsteren eller hans kammerat Christian lader til at have haft samme syn.

Om natten forsvinder Sofia sporløst fra værelset, og Robert er sikker på at hun er blevet taget af dukkehuset. Han beslutter sig til at finde åbningen ind til den verden som dukkehuset er porten til, for at få sin søster tilbage.

Det lykkedes for ham og Christian at komme ind i husets verden, og her bliver det mødt alt det levende legetøj som Salem igennem tiden har lavet, men det er bestemt ikke alt legetøjet der er venligt stemt, eller harmløst for den sags skyld. De må dog også drage ud i den verden der ligger bag dukkehuset. Det er en dyster, ugæstfri verden som bestemt ikke har tænkt sig at gøre det let for de to drenge at få Sofia tilbage.

Højbergs tidligere bøger har været novellesamlinger med mørke og dystre fortællinger weird fiction-fortællinger. Denne gang er det en ungdomsroman han har begået, men ligesom i flere af han noveller, er der en dysterhed i historien, selvom der ikke er så meget af den snigende ubehag tilbage som man fandt i flere af hans noveller. Højbergs opfindsomhed er der stadig masser af, og denne gang tilsat den action og hastighed som er påkrævet af en ungdomsbog.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.35

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *