Gudrun Østergaard – Tidsfordærv

tidsfordaervTidsfordærv og andre SF-noveller
Gudrun Østergaard
Novellesamling, 198 sider
Science Fiction Cirklen, 2012

Gudrun Østergaard har bidraget til flere antologier i de seneste år, og hun har nu sammen med SFC samlet 18 noveller til udgivelsen Tidsfordærv.

“Eva” handler om hvor meget forældre skal overlade deres børn til staten. I dette tilfælde er det ikke kun opdragelse det handler om, men i det hele taget at overlade barnets opvækst til det offentlige.

I “Prøven” er der kommet lighed i samfundet. Dvs. der er lighed hvis man består statsborgerskabsprøven, en prøve som alle kan søge at gå op til, og en prøve som er ens for alle. Spørgsmålet er selvfølgelig om prøven nu også er lige for alle, på samme måde som man kan stille spørgsmål til om  de forskellige krav der stilles til folk i vores verden i dag.

Samlingen er fyldt med noveller der som de to herover er kommentarer til samfundet som det er i dag. I “Klagen” beskrives en besværlig proces med at få lov til at indgive en klage i et system som ikke begår fejl, men hvad sker der så når en simpel fejl gør at man ikke kan indgive sin klage? Så er man lige pludseligt noget specielt.

Det er ikke kun de offentlige systemer som Østergaard kommenterer på, det er også andre tendenser i samfundet. Således er “Sshh” en kommentar til den megen støj som vi hele tiden omgives af i hverdagsbilledet. Stilheden spiller også en rolle i “Pionererne” hvor en lille familie har været alene på en planet for at klargøre den til bosættelse. Nu er freden dog snart forbi, da rumskibet er på vej, så hvad skal den lille familie nu gøre, hvor freden er ved at være ovre.

Der er også historier der ikke er omkring menneskets plads i samfundet. En sådan er “Pålandsvind”, hvori en mand opdager et mystisk, sort, takket fartøj ud for kysten. Han svømmer derud og finder et fartøj der virker meget ujordisk. Han er dog ikke den eneste der har opdaget dette, og militæret indfinder sigsnart, det virker dog til at de godt ved hvad det er de står overfor.

Gudrun skriver ikke hård teknisk science fiction, men derimod eftertænksom kommenterende science fiction. Det er ikke fordi hendes historier kun påpeger dårlige sider af vores samfund, hun perspektiverer mere på dem. Et eksempel på dette er i novellen “Netværk”, hvor alle hele tiden er koblet op på et enormt socialt medie. Alle ved derfor hele tiden hvad alle laver og hvor de er. Dette skaber naturligt en modreaktion så nogle vil løsrive sig. Dette giver dog problemer når nogle af de vigtigst samfundsstrukturer er bygget op omkring netværket. Når man sætter sig uden for den ene del, risikerer man også at ryge ud af andre.

Tidsfordærv passer på alle måder ind i den serie af ny dansk science fiction som SFC udgiver i disse år. En af formålene med serien er at vise at der skrives meget forskelligt og god science fiction i Danmark i dag, og med sin stil og sine tematikker adskiller Gudrun Østergaards sig i forhold til de andre bøger der er udgivet, og hun viser dermed endnu en facet af den danske science fiction.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.35

Dette indlæg blev udgivet i Novellesamling, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Gudrun Østergaard – Tidsfordærv

  1. Pingback: Anmeldelse af Tidsfordærv | gudrun Østergaard

  2. Pingback: Himmelskibet 35 | Himmelskibet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *