Stephen Baxter: Det Himmelske Tyranni

Det Himmelske Tyranni
Stephen Baxter
Novellesamling, 168 sider
SFC, 2007

Denne bog var en af de adskillige bøger som Science Fiction Cirklen skyndsomt fik trykt i forbindelse med Eurocon, og jeg kan lige så godt starte med de dårlige nyheder: Det Himmelske Tyranni er rent redigeringsmæssigt en af festivallens mindst heldige udgivelser. Den er sat sammen i huj og hast, med frivillig arbejdskraft, uden tid til en gennemarbejdet korrekturlæsning, og resultatet er desværre en meget uprofessionel bog med enorme mængder af fejl. Stort set hver eneste side i bogen er præget af graverende slåfejl, oversætterfejl eller tegnsætningsfejl – selv sidetallene i indholdsfortegnelsen stemmer ikke. Som en der selv redigerede et Eurocon-blad med en presserende deadline er jeg aldeles forstående overfor problemet med manglende tid og arbejdskraft – nærværende bogs redaktør, Travle Knud Larn, havde jo samtidig tusind andre ting at tage sig af i forbindelse med Eurocon – men hvis SFC som forlag efterstræber en standard der minder om professionalitet (og det burde de, specielt i forhold til hvilke priser, de holder sig), så lever denne udgivelse bestemt ikke op til det ideal. Hvis jeg var SFC, ville jeg sågar stærkt overveje et korrigeret omtryk.

Men derudover vil jeg lade novellernes indholdsmæssige kvalitet stå for egen regning. Der præsenteres her syv noveller fra Baxter’s Xeelee-sekvens, et episk space opera univers som en stor del af hans forfatterskab – både noveller og romaner – foregår i. Menneskeheden skildres over en periode på fem millioner år, hvor de forsøger at tage kampen op med den overlegne fremmede race, Xeelee’erne. Denne bog indeholder nogle af de tidligste noveller i sekvensen, fra 1987-1991, samt én fra 1995, kendetegnet ved idé-drevne historier med vage persontegninger (Baxter’s personer vil blive langt stærkere skildret i hans senere værker).

De bedste af de syv historier er den første, ”Spindel – væv” (”Gossamer”, 1995), hvor to videnskabskvinders nødlanding på Pluto resulterer i opdagelsen af en meget fremmed livsform, og især titelnovellen, ”Det Himmelske Tyranni” (”The Tyranny of Heaven”, 1990), som bl.a. afslører at klassisk litteratur indeholder profetiske beskrivelser af menneskehedens kosmiske skæbne. Sidstnævnte historie indeholder desuden de mest interessante sociale og videnskabelige elementer: et religiøst ”triumftog” udsendt fra Jorden med en skjult dagsorden, og opdagelsen af en gammel, havareret menneskekoloni som nu har tilpasset sig livet på overfladen af en neutronstjerne. Yderst spændende og velskildrede idéer.

Idéerne i alle novellerne er generelt gode, storladne og inspirerende, men desværre skaber de overordnet set for det meste mere en hul, TV-serie-agtig stemningsfornemmelse end følelsen af et nuanceret handlingsunivers. Udover afsløringen, i den lidt anstrengt strukturerede næstsidste novelle som mere har karakter af en oversigts-artikel, ”Den Skjulte Historie” (”The Secret History”, 1991), af hvad Xeelee’erne egentlig planlægger, og hvorfor, er der ingen beskrivelse af dem som kultur eller individer, og ingen forklaring på hvorfor de lader en ignorant menneskehed bekrige dem. Historierne præges desuden ret meget af ting som efterhånden er blevet overbrugt i litteraturen, såsom ormehuller, og Baxter er også lige lovlig glad for tidsrejser, som mildest talt ikke er et ”hårdt” SF-element, men tværtimod meget vanskeligt at håndtere godt og konsekvent, hvilket er grunden til at det, såvidt mit begrænsede overblik rækker, ikke bliver brugt så meget i nyere SF som det blev tidligere.

I sidste ende synes jeg, der er adskillige aspekter ved historierne i denne samling som mangler både uddybende detaljer og logisk sammenhæng – hvilket jo nok kan forklares ved at disse historier er blandt Baxter’s både korte, tidlige og til tider ærlig talt en lille smule amatør-agtige værker. Som tilskuer til Baxter’s imponerende rumpanoramaer sidder jeg nok tilbage med en grandios stemningsfølelse, men til gengæld synes jeg at jeg i disse noveller ender med at mangle tilfredsstillelsen ved gedigen indholdsmæssig substans. Men det er ingen stor klage, for en SF-forfatter som klarer at inspirere sine læsere må ganske uhildet siges at være en værdig eksponent for genren. Karakter: 7 ud af 10

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.15

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Stephen Baxter: Det Himmelske Tyranni

  1. Pingback: Det Himmelske Tyranni - Betatester

Der er lukket for kommentarer.