The Man From the Future

0 the-man-from-the-future-posterThe Man From the Future
(Originaltitel: O Homem do Futuro)
Film, Brasilien 2011, 105 min.
Instr.: Claudio Torres
Medv.: Wagner Moura, Alinne Moraes, Maria Luisa Mendonca, m.fl.

En 40-årig videnskabsmand – Joao, med øgenavnet “Zero” – arbejder på at skabe en ny energiform via en partikelaccelerator på et universitet. Han er også generelt bitter over sit liv, bl.a. fordi han tyve år i forvejen blev ydmyget og forladt af sit livs kærlighed, Helena. Da den nye energiform første gang slås til, viser det sig at Joao har skabt en tidsmaskine. Han sendes ufrivilligt tilbage til 1991, hvor han forsøger at udrede situationen med Helena, så hans liv i stedet drejes i en anden retning. Midtvejs gennem filmen lader han til at have løst sit problem, men han vågner op i en alternativ nutid hvor det hele er endnu værre – og så må han rejse tilbage til 1991 endnu en gang. De tre udgaver af ham i 1991 må så skændes om hvad der skal gøres, og det er allerede da begyndt at blive ganske kompliceret.

Den underholdende handling indeholder en del komiske situationer, heraf også nogle inspireret af tidsrejse-klassikeren over dem alle, Tilbage til Fremtiden. The Man From the Future giver også visse mindelser om den imponerende spanske film Timecrimes (2007), som ligeledes handler om at hovedpersonen forsøger at få styr på noget tidsrod som han selv har skabt (og også ruller bandager om sit ansigt, så han ikke vil blive genkendt af sit andet og tredje jeg). Figurerne er interessante og velspillede, men hvor Timecrimes er skarp og kompromisløs hvad angår måden tid og tidsrejser virker på, er The Man From the Future lidt mere løs. Der er mere end én tidslinje, men den ene af disse virker som om der har foregået ændringer internt i den, uden at dét har ført til en ny tidslinje – så distinktionen mellem en fastfrosset tidslinje og en tidslinje der godt kan ændres, virker lidt sløret her.

Alligevel er det en rigtig god og sjov film med noget på hjerte; Joao og Helena er begge eksperter i kvante-mekanik, og deres kærlighed er flettet sammen med projektet om at skabe en ny energiform: Helena gennemskuer at Joao samtidig forsøger at finde en fysisk forklaring på hvad kærlighed er, og i at med at han via sin manipulation af tiden sikrer sig Helenas kærlighed, skal det helt klart forestille, på det symbolske plan, at dét også lykkes for ham.

Vil man købe denne fine film (som er udgivet på Blu-ray med engelske undertekster), kan det i skrivende stund ikke lade sig gøre via Amazon; man må, som jeg, ind på eBay og købe den fra en brasiliansk forhandler. Det kan jeg kun opfordre til at man gør, for der kan ikke være den store tvivl om at dette er den bedste brasilianske sci-fi film, der hidtil er lavet!

Karakter: 9 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet 41

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *