Brian P. Ørnbøl – Kredsløbsforstyrrelser

KredsløbsforstyrrelserKredsløbsforstyrrelser
Novellesamling af Brian P. Ørnbøl
Valeta 2014, 146 sider.

Dette er en lille novellesamling på lige knap 150 sider, men alligevel så indeholder den 21. Flere af novellerne har mest af alt en form og en opbygning der gør at de nærmest virker som digte på prosa form, hvilket virker godt for de korte historier. I stedet for at have handling så har visse af dem stemninger og sindstilstande. Andre er mere klassiske noveller, dog stadig i meget kort form.

Som mange andre novellesamlinger indeholder denne historier fra flere forskellige genrer fra de realistiske små mærkelige hverdagshistorier over magisk realisme til science fiction (en af novellerne har tidligere været udgivet i en af antologierne fra Science Fiction Cirklen).

Emnerne er meget forskellige. Der er kvinden der opsøger gruppesex med tilfældige mænd. Der er ham der bare sidder og observerer folk i toget, og så er der ham der modtager mails der fortæller ham at han har vundet alt muligt, hvis han bare lige vil oplyse et kontonummer. Han tror på henvendelserne, og det viser sig så måske at være klogt.

Der er kvinden der nu bruger sin tid på at sidde på en bænk, hvilket hun har gjort siden hendes mand døde for syv år siden. Nu har hun siddet der i sytten år, og på et tidspunkt kan det være, nogen lægger mærke til at hun er der, og det går op for hende hvor længe hun har siddet der.

Bogen indeholder også bestiariet ”Verdensskabninger” over væsner som enhjørningen, vampyrer og alfer. De beskrives hver især kort, men alle med en lidt anden vinkel end normalt, som f.eks. Djævelen som værende en der ikke kan forstå at varmen i hans domæne er noget negativt, mens varme i alle andre sammenhænge er noget positivt.

I historien ”Herrens hunde” er det lykkedes mennesket at flyve op til gud, og kan tale med ham om hvad meningen er med livet (universet og alting). De får et svar som nok mere giver mening i et guddommeligt perspektiv end i et jordnært. Jeg ved ikke om det er et tilfælde at det er på side 42 i bogen at dette svar gives, men det er nu meget passende.

En bog med så mange små korte historier kan godt blive lidt rodet med mange indtryk. Man skal hele tiden slippe en historie og gøre sig klar til en ny, men der er meget samme stemning igennem bogen, så på trods af de mange historier så virker den helstøbt. Der er selvfølgelig historier der træder i baggrunden, men de der skiller sig ud, er nogle som gør det positivt. Bl.a. falder ”Verdensskabninger” uden for den generelle stil i bogen, men gør det på en måde der blot er med til at styrke det indtryk som bogen samlet giver.

Der er mange små gode historier i denne samling, så er man til korte pudsige fortællinger, så kan denne samling anbefales.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 42

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *