The Peanuts Movie

00031073_filmen-om-radiserne-med-nuser-og-soren-brun-3-d_teaser_360
(”Filmen om Radiserne: Med Nuser og Søren Brun”)
Tegnefilm, USA, 2015,  88 min, Twentieth Century Fox Animation / Blue Sky Studios
Instruktør: Peter Sohn, Manuskript: Bryan Schulz, Craig Schulz, Cornelius Uliano

Det er en af verdens mest populære tegneserier. Den foregår i et stærkt forenklet univers, og handler om en gruppe børn, der med humor og indsigt viser os en miniudgave af det vi kalder livet.

I den seneste filmudgave af Peanuts – eller Radiserne på dansk – får vi et gensyn med figurerne fra Charles M. Schulz’ klassiske tegneserie: Den evige taber Søren Brun, den sarkastiske Trine, pianisten Schrøder, den fandenivoldske Rikke Rask, Den Lille Rødhårede Pige og alle de andre.

Men ikke mindst er det et gensyn med Søren Bruns hund Nuser og hans lille ven, fuglen Woodstock. I Nusers univers er der ingen dybsindig filosoferen, her er det hele skæg og ballade.  Nuser finder en gammel skrivemaskine og begynder at skrive ”Den største kærlighedshistorie som nogensinde er fortalt”, som blandt andet involverer hans gamle fjende flyveresset Den Røde Baron, hunhunden Fiffi og Woodstocks team af flymekanikere.

Parallelt med Nusers flyver-epos følger vi Søren Bruns forsøg på at have succes med drageflyvning, med skoleopgaver og med at komme i kontakt med Den Lille Rødhårede Pige. Der bliver så ikke meget plads til de andre børns historier, men til gengæld er filmen holdt på en børnevenlig længde.

Radiserne-filmen er tydeligvis lavet som en familiefilm. Nuser og Woodstoks fjollerier kan forstås af de helt små, Søren Brun og hans venners oplevelser i og udenfor skolen henvender sig til de lidt større, mens der også er noget for de voksne, i form af referencer der ikke er nødvendige for at følge med i filmen, men giver et ekstra niveau af forståelse.

Hvis man allerede kender serien, kan Søren Bruns historie virke en smule kedelig, som en gentagelse af noget man har set mange gange før. Men Nuser-sekvenserne udnytter til fulde at der er kommet animation på tegningerne, og giver en fin modvægt til den mere afdæmpede historie med børnene. Og de to dele flettes fint ind i hinanden, hvor for eksempel Nusers jagt på Fifi modsvarer Søren Bruns forsøg på at komme til at tale med Den Lille Rødhårede Pige. Noget jeg især vil fremhæve ved filmen er dens morale: At have succes og blive berømt, betyder ikke noget i forhold til det at være et godt menneske. Et budskab mange kunne have godt af at høre og forstå i disse præstationsfikserede tider.

Anmeldt af Flemming R.P Rasch i Himmelskibet 47

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *