Danny Biltoft Davidsen: Meta-Type: Den ultimative kriger

Meta-Type: Den ultimative kriger
Danny Biltoft Davidsen
Roman, 388 sider
Facet 2004
Pris: 248 kr.

Meta-Type er den første del i en trilogi og er forfatterens første udgivelse. Det er en science fictionaction- ungdomsroman og en kærkommen udgivelse oven på de sidste års mange ungdoms-fantasy udgivelser, der er udkommet i hælene på Harry Potter.

Jorden er under angreb, men har formået at afværge angriberne gennem de sidste 50 år. Byer er lagt i ruiner. og befolkningen er blevet halveret, men til gengæld er menneskeheden blevet forenet i forsvaret mod Meta-Typerne og har foretaget en gevaldig teknologisk udvikling for at kunne forsvare sig. Meta-Typerne er et højt avanceret folk, der anvender store mængder af cyberware, genmanipulation og kloning til at skabe specialiserede enheder, der udgør en dødbringende hær. Men Meta-Typerne, der for menneskeheden er et mysterie i deres væremåde og motiver, er også et folk, der har underlagt sig den evige krigsførsel og har ofret deres kultur og væsentlige dele af deres fri vilje for at efterleve den konstante krigs krav.

Historien skifter mellem at følge Hawk og hans tre venner Mike, Katie og Jason, der netop har gradueret fra højskolen og som nu træder ind i I.D.E., den frivillige hær, der forsvarer menneskeheden, og Sator Dragarr, der er blevet skabt af Meta-Typerne for én gang for alle at vinde krigen.

Historien om Hawk og venner giver påmindelser om filmen Starship Troopers. Vi følger fire unge, smukke mennesker, der lever i et nærmest utopisk samfund, og som læser kan man ikke mærke krigens rædsler i deres hverdag. Denne del af værket er fokuseret på krigshandlingerne og er den overordnede del af historien. Den er som action spændende at læse, men som drama fladt og ofte ikke overbevisende. Et af Davidsens problemer er, at denne del af værket i sin struktur og fortælleform minder om en rollespilskampagne, men det virker ikke særlig godt i romanform.

Langt mere interessant er det drama, der udspiller sig mellem Meta-Typerne Sator Dragarr og diktatoren Sator Gangranell. Sator Gangranell er Meta-Typernes store leder og han har skabt en ny Meta- Type, der skal ende krigen én gang for alle, men i hans skabning Sator Dragarr ulmer oprøret, der grunder i samspillet mellem Sator Dragarr, den kvindelige Meta-Type Niwa Kerr og Bio-computeren Arka Gorak. Mellem de tre Meta-Typer mærkes deres samfunds restriktioner og deres kulturs mangler, og i forlængelse heraf begynder et større drama at udfolde sig, for der synes at være ting i Meta-Typernes fjerne fortid, der vil spille ind på den umiddelbare fremtids konflikter, men det må vi vente til andet og tredje bind for at få svaret på.

Teksten generes af og til af anglicismer (‘basiske instinkter’ (s. 57) er nok den værste) og en til tider lidt sær blanding af engelske og danske navne, dvs. de våben vore helte anvender, er givet danske navne, mens piloternes kaldenavne er på engelsk. Men Davidsen formår at skabe levende dialoger og gode actionsekvenser.

Alt i alt er Meta-Type en god ungdoms-science fiction-actionroman, der på den ene side er fyldt med action og på den anden side udfolder et godt drama. Dens største mangler er personudviklingen hos historiens mennesker, der synes at være en gengivelse af filmen Starship Troopers, og fremskrivningen af samfundet, der ikke synes overbevisende. Romanens styrke er dramaet mellem de oprørske Meta- Typer og den historie, der langsomt begynder at udfolde sig her, men som først vil blive afsløret i de næste bind.

Anmeldt af Morten G. Petersen i Himmelskibet nr.5

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.