Brandon Sanderson – Calamity

CalamityCalamity
Roman af Brandon Sanderson
Delacorte Press, 2016, 432 sider

Calamity er tredje og sidste bog i Brandon Sandersons superhelte-romanserie The Reckoners. [Den danske udgave af det første bind, Stålhjerte, blev anmeldt i Himmelskibet nr. 46. –Red.] Som konklusion på serien lever Calamity fuldt op til forventningerne; hæsblæsende action i et kæbedroppende smukt miljø med onde superhelte i konstant territorial magtkamp med hinanden. Vi følger stadig vores hovedperson, David Charleston, nu også kendt som Steelslayer, i hans kamp mod verdens ondskab. Davids rebelgruppe, The Reckoners, er i kamp med den nærmest udødelige superskurk Limelight – og denne gang skal han ikke bare overvindes, men også overtales til at slutte sig til det godes side.

Som de to forrige bøger finder historien sted i en dystopisk fremtid i Amerika, med en enkelt by som udgangspunkt for handlingen. I første bog så vi at Chicago var blevet forvandlet fuldstændigt til stål, og borgerne levede i total undertrykkelse, men med adgang til elektricitet. I anden bog levede indbyggerne i det oversvømmede Manhattan et langt mere afslappet liv, fordi træer med skinnende frugter voksede inden i byens skyskrabere, og alle kunne leve fra hånd til mund uden at skulle bekymre sig om arbejde. Calamity præsenterer os endnu en gang for et overdådigt baggrundslandskab – denne gang i byen Atlanta, hvor alting er blevet forvandlet til salt. Byen flytter sig langsomt over Amerikas golde marker ved at blive nedbrudt i den ene ende og genopbygget i den anden. Dette tvinger beboerne til at flytte konstant, efterhånden som deres hjem langsomt opløses af tidens gang.

Sproget er letlæseligt og spækket med humor. Hvert kapitel er indledt med en af Davids smertefuldt dårlige metaforer og fulgt op af tør ironi gennem karakterernes interaktion med hinanden. Kampscenerne er veldetaljerede og tilfredsstillende uden at være forvirrende, og kærlighedsscenerne er søde, men uden at tage for meget opmærksomhed fra selve plottet. Der er selvfølgelig også en hel del eksplosioner og pulverisering af bygninger – i klassisk Reckoners stil. Calamity er alt i alt et velskrevet værk, og en god afrunding på serien. For fantasyfanatikere og gamle tegneseriefans er serien et absolut must-read, og første bog i serien, Steelheart, er selvsagt også et glimrende sted at starte.

Anmeldt af Nicolai D. Just Olesen i Himmelskibet 48

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *