Polly Ho-Yen – Drengen i tårnet

drengen-i-taarnetDrengen i tårnet
Young Adult-roman af Polly Ho-Yen
Høst & Søn, 2016, 278 sider.

Drengen Ade bor i et etagebyggeri, et tårn, sammen med sin mor. En dag har moderen ikke længere lyst til at forlade lejligheden, og det bliver pludselig Ades job at handle ind og tage sig af den lille familie. Den eneste han betror sig til er vennen Gaia, der bor i et tårn i nærheden. Som om Ade ikke havde nok at tage sig til med moderen, der får det tiltagende værre, begynder der at ske sære ting. Først styrter der én bygning sammen, og siden flere. Mennesker falder døde om, uden nogen ved, hvorfor. Skolen lukker og folk begynder at flygte. Ades mor ligger i sengen det meste af tiden, og er helt uvidende om, hvad der sker.

Efterhånden falder alt omkring Ade sammen. Selv om naboen prøver at få Ade med, vil han ikke rejse uden sin mor. Snart er de to alene, og det varer ikke længe, før der er mangler både mad og vand. Ade tilbringer dagene i ensomhed, mens Verden styrter i grus omkring ham.

Drengen i tårnet er Polly Ho-Yens debut, og den er ganske fremragende. Hun formår at lave en rigtig elskelig og troværdig fortæller i Ade. Selve det postapokalyptiske tema fungerer fint, selv om vi ikke kommer vidt omkring rent geografisk. At det meste af handlingen foregår i tårnet, giver fortællingen en klaustrofobisk følelse, der driver fortællingen frem. Det hele virker ret håbløst, men man vil så gerne, at det går Ade godt.

Selv om det er en ungdomsbog, er den med så universelle følelser og velskabte karakterer en bog, som selv voksne ville nyde at læse og finde spænding i. Bogen består af en række korte kapitler, og det er også med til at snige en hel del cliffhangers og ”bare lige ét kapitel mere” ind.

Historien har flere lag, der strækker sig ud over science fiction – problematikken med at være barn og have en psykisk syg mor og være tvunget til at være den voksne behandles med følsomt nærvær. Nogle ville måske mene, at det er en petitesse, i en ellers udmærket oversat bog, men titlen generer. Den engelske titel er Boy in the Tower – altså blot ”dreng”, og ikke ”drengen”. At det blot er dreng og ikke en specifik dreng, er faktisk en vigtig pointe i forhold til stemningen og temaet i bogen.

Alt i alt er Drengen i tårnet dog en fremragende debut, og kan helt bestemt anbefales.

Anmeldt af Helle Perrier i Himmelskibet 50

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *