James Dashner – Udbruddet

udbruddetUdbruddet
Roman af James Dashner
Høst & Søn, 2016, 326 sider.

Udbruddet handler om forhistorien og baggrunden for det Maze Runner-univers, som de tre første bøger foregår i. Den beskriver tiden fra den dag soludbruddet starter og den efterfølgende periode med de problemer og udfordringer, der opstår, inden labyrinten bliver bygget, og Thomas bliver sendt ind i den. Mark er fortællingens hovedperson. Han bliver beskrevet af en alvidende fortæller, der giver læseren mulighed for at lære Mark og hans tanker at kende. Fortællingen starter et års tid efter soludbruddet, hvor Mark lever sammen med en gruppe overlevende fra soludbruddet blandt andet hans ven og kæresten Trina.

Bogen fortæller to parallelle historier. Den ene historie handler om Mark og hans gruppes nuværende situation og de udfordringer, de står i. Samtidig beskriver bogen forløbet fra dagen, hvor soludbruddet startede og tiden op til bogens nutid. Vi får at vide, hvordan Mark møder de forskellige personer og hvordan gruppen bliver til. Dette gøres igennem Marks drømme eller mareridt, som de mere er. Den måde at fortælle på gør bogen hektisk og intens og siderne flyver afsted. Handlingen om nutiden har ikke den samme fremdrift, den føles flere steder mere langsommelig, da en stor del af siderne bruges på flashbacks. Handlingen i nutiden er også på nogle punkter beskrevet for kort og utilstrækkelig. Bogen er kun på 300 sider og har derfor svært ved at gå i dybden med begge handlingsforløb på det antal sider. Måske er tanken bag, at forfatteren James Dashner har tænkt sig at udgive flere bøger, der beskriver tiden før Labyrinten.

Men alt i alt er bogen spændende læsning. Det er en god fantasy-fortælling med masser af action. Historien om den menneskelige civilisations og dermed jordens undergang er god underholdning, og det er interessant at følge personernes forsøg på at genopbygge samfundet efter katastrofen.

Som der også skrives på bagsiden, læses bogen bedst efter, at man har læst den oprindelige triologi. Dette er jeg enig i, da den til tider kan virke uoverskuelig og utilstrækkelig i sin beskrivelse, dog ikke så meget, at det går specielt udover mit indtryk af bogen som helhed.

Bogen henvender sig til unge fra starten af teenageårene, der er vilde med spændende fantasybøger med et højt, actionmættet tempo.

Anmeldt af Mads Bækmand Raun i Himmelskibet 50

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *