A. Silvestri – Fast arbejde

Fast arbejde
Novellesamling af A. Silvestri
Calibat, 2017, 240 sider

Silvestri startede i 2016 et projekt med at samle nogle, af de mange noveller han efterhånden har haft udgivet i forskellige antologier og magasiner, og udgive dem i bogform. Det blev i første omgang til den glimrende science fiction-samling Sand og sten, stål og glas. Samling nummer to i projektet har titlen Fast arbejde, og denne gang er der igen science fiction-noveller i, men også andre genrer er repræsenteret. Samlingen lægger ud med fantasy-novellen “Fast arbejde”, der henter inspiration i klassisk Dungeons and Dragons-rollespil. De første Dungeon and Dragons-eventyr startede ofte med, at holdet af eventyrere sad på en kro, hvor der så kommer én ind og tilbyder dem en opgave, som kan blive deres næste eventyr. I novellen er Simon på et af sine besøg på jobformidlingen, men det job han tilbydes er noget ud over det sædvanlige. Jobtilbudet kommer fra en dværg der pludseligt dukker op, og kort efter er Simon på et eventyr i en fantasyverden. En pussig historie, som om ikke andet er sjov at læse for en gammel rollespiller.

I “Benspænd” ligger en mand for døden. Han har været længe om at nå dertil, da han har nået en meget høj alder. Døden har glædet sig til denne dag, da manden flere gange har snydt ham. Døden er ikke det eneste begreb der er blevet personificeret i denne novelle. Det gælder også Skæbnen, Tilfældet og flere andre. Det er et sjovt eksperiment at arbejde med begreberne på denne måde, og giver en underholdende novelle.

Der er også historier der er mere rendyrket fantasy. I “Et horn i siden” er en jæger ude for at fange det ultimative bytte; en enhjørning. Det lykkes ham at fange en, men nu skal han bekæmpe sin egen grådighed for at holde den fanget.

“Sjæleforsørgeren” betegner Silvestri selv som en Twillight Novelle, hvilket jeg sagtens kan følge ham i. I novellen har hovedpersonen Tobias for år tilbage solgt sin sjæl til djævelen. Nu har han så opfundet en kunstig sjæl. Dette vækker selvfølgelig interesse, og mulige købere til opfindelsen melder sig.

Science fiction-genren er også repræsenteret i denne samling, bl.a. ved novellen “Den jeg elsker” om en verden hvor det mandlige køn er på retur. “When the music’s over” er en first contact-historie hvor fremmede væsner forsøger at tage kontakt via de signaler de har opfanget fra jorden. Det gør at de skaber forskellige former for væsner og personer fra populærkulturen. Kontakten bliver dog ikke uden konsekvenser, og det viser sig også at der er nogen der jager væsnerne, og mennesket blot står i vejen lige midt imellem.

Den sidste science fiction-novelle i samlingen er tidsrejsehistorien “BjørnBjørn”. Formålet med tidsrejsen er noget så simpelt som at sikre sig den perfekte løberute, til den perfekte løbetur. Dvs hver gang en forhindring dukker op sendes løberen til et tidspunkt hvor der ikke er nogen forhindring, også selvom forhindringen er ham selv fra en anden tid. Novellen er dog ikke fortalt fra den tidsrejsendes synspunkt, men fra en af de der guider turister til at se på den løbende mand.

Hvor Sand og sten, stål og glas var en samling af noveller der tematisk og genremæssigt lå op af hinanden, så er Fast arbejde mere en samling der viser hvor alsidig en forfatter Silvestri er inden for fantasy og science fiction (horror historierne gemmer han nok til en kommende samling). Han er ikke blot alsidig og dygtig til at arbejde imellem genrerne, han er også en dygtigt historieforfæller, der både fortæller underholdende og interessante historier. Selvom de fleste af disse noveller er genbrug, så vil det nok være de færreste der tidligere har læst alle de samlinger der her er hentet bidrag fra, og selv hvis man har, så er det historier der bestemt fortjener et gensyn.

Som i Sand og sten, stål og glas så har Silvestri til hver af novellerne indsat en side med et par tanker og yderligere informationer om den novelle man lige har læst. Ekstramateriale som dette bidrager bestemt kun til at gøre helhedsindtrykket af bogen endnu bedre.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 54

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *