Rustkammeret – Fortællinger fra mørket 2

Rustkammeret
Fortællinger fra mørket 2
Antologi
Enter Darkness, 2017, 328 sider

Forlaget Enter Darkness udgav i 2016 antologien Hvis jeg overlever natten, som indeholdt en bredt udvalg af mørke og dystre noveller. Allerede kort efter blev der indkaldt til noveller til bind 2 i serien. Dette næste bind udkom i 2017 med titlen Rustkammeret. Lige som i det første bind, så er der ikke nogen tematisk sammenhæng imellem novellerne, men der er et par stykker der omhandler forbandelser. I den novelle der simpelthen hedder “Forbandelsen” (af Flemming Johansen) tages der udgangspunkt i den nordiske mytologi. En flok unge mænd vil lave et asetro-ritual. Ikke så meget fordi de tror på denne religion, men mere fordi de keder sig, og der er nogle piger de håber vil vise dem opmærksomhed hvis de bliver en del af kredsen. Ritualet indebærer et offer, men deres manglende viden om troen viser sig da de ofrer en ravn til Odin, noget der har blodige konsekvenser.

I “Nocebo” (af Gudrun Østergaard) har en shaman kastet en forbander over en mand der ellers i forvejen har været ramt at sort uheld, efter hans fars død, hans fyring, og at kæresten har forladt ham. Det er måske alt dette der gør at han tror på forbandelsen da shamanen har peget på ham og sagt at han nu er forbandet. Spørgsmålet er om forbandelser som denne kun virker på dem som tror på dem.

I “Rustkammeret” (af Jonas Wilmann), er det et slot, hvis ikke en hel landsdel der hviler en forbandelse over. En kandidatstuderende er taget til Sønderjylland for at lave research til sit speciale om Johannes V. Jensen-bogen Kongens fald. Han ønsker at undersøge om der er noget i bogen der har rod i virkeligheden. Folk lader ikke rigtigt til at kunne hjælpe, men da han møder en der tidligere har lavet lignende studier, finder han spor på en helt anden sandhed end forventet.

Dette var blot et par eksempler på de forbandelser der er på spil i denne bog.

Af andre historier hvor hovedpersonen finder noget helt andet end forventet er der Amdi Silvestris novelle “Mandsmørke” . En udbryderartist skal udføre sit nummer som han har gjort så mange gange før. Han er blevet lagt i spændetrøje, kæder og låst inde i et pengeskab, og bliver nu sænket ned i havnen. Alt går som planlagt, mens vi følger hvordan han smyger sig ud af forhindringerne. Beskrivelsen af hvordan han ligger og laver sine nøje indstuderede bevægelser, er klaustrofobiske for os andre, men det er først da han næsten er ude at hans mareridt starter, og spørgsmålet er om han til sidst har lyst til at slippe ud.

I alt er der 15 noveller i samlingen, og de er meget alsidige. Ud over de nævnte herover, så er der historier også om folk der frivilligt lukker sig inde på en nedlagt skole for at se hvem af dem der kan overleve natten, imens alle jagter alle. Der er historier om folk der enten har vrangforestillinger, eller hvor det er usikkert om det de oplever kun er i deres hoveder, eller om der er væsner der vil skade dem.

Forlaget har allerede lagt en indkaldelse til næste bind ud på deres hjemmeside. Det er bestemt glædeligt at det ser ud til at vi nu får en årlig horrorantologi, og jeg vil med spænding se frem til hvilke noveller der kommer med til den tid, for med den alsidighed som redaktøren Lars Grill Nielsen har vist i sit udvalg til de to første bind, så behøver forfatterne ikke holde sig tilbage med at sende forskelligartede horrornoveller ind.

Anmeldereksemplar stillet til rådighed af forlaget.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 54

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *