Rune Adelvard – Ingen engle ved juletid

Ingen engle ved juletid
Roman af Rune Adelvard
Forlag : Selskabet af 11 maj 2013, 536 sider

Anmeldereksemplar leveret af forlaget

Da Himmelskibet jo er et genrermagasin så er det første vi gør når vi får tilbudt et anmeldereksemplar at vurdere om værket falder inden for vores interesseområder. Da vi derfor modtog en mail med emnet ” Ny krimi: Ingen engle ved juletid rammer gaden oktober”, og den vedhæftede beskrivelse også beskrev en krimi, var vores naturlige svar at sige ”tak for henvendelsen, men nej tak”. Det ændrede sig så da forfatteren svarede ”Der er zombier med”. Så var min interesse selvfølgeligt vagt. For tiden udgives der en del zombie bøger, og det er bestemt ikke dem alle jeg får læst. Det er dog sjældent man ser en zombie bog der ikke allerede på omslaget tydeligt viser at der her er tale om de levende døde. Har var en bog der hele vejen igennem lignede en krimi, så det var derfor lidt interessant at se hvordan zombier passede ind i den. Så vores svar blev ændret fra ”nej tak” til ”ja tak”.

Handlingen finder sted i en lille by i Canada i året 1964. Nærmere bestemt december måned 1964, og hvert kapitel omhandler en bestemt dag i julemåneden, så det er jo næsten en form for julekalender. Under et vejarbejde findes der en uregistreret grav. Kisten graves op, men da det er sidst på dagen, så får den lov at stå, med planen om at følge op på det dagen efter. På himmelen den aften ses et stjerneskud, da en meteor brænder op i atmosfæren: “Her og der falder partikler af kosmisk stof, der kun sjældent bryder gennem jordens atmosfære. Et stof, der normalt giver en usædvanlig styrke og livskraft… denne skæbnesvangre aften falder meteorsneen også på Harald Boyces beskadigede fyrkiste og vækker en kraft, der er nævnt i den hellige bog” (side 18).

Kort efter findes et maltrakteret lig, og selvom ligets skader ikke stemmer overens med det, så falder mistanken først på at det må være en bjørn der har dræbt og delvist ædt den afdøde.

Havde dette nu været en mere klassisk zombiefortælling, så ville der ikke være gået lang tid før den lille by ville have været overrendt af levende døde. Men denne bog er på det punkt mere en krimi, og den lille by er angrebet af usikkerhed og frygt for hvad der sker, men dødsfaldene kobles ikke umiddelbart til muligheden for eksistensen af zombier.

Hvor hovedpersonerne i andre zombiebøger skal forsøge at klare sig i en verden der er gået under, så er der her mere tale om almindelige mennesker der skal klare sig i hverdagen, imens der sker noget mystisk omkring dem, uden at de direkte selv føler at de er i farer.

Den normale krimilæser vil nok ikke bryde sig om zombiedelen, og zombiefans vil nok syntes der er for få zombier i denne bog, men jeg syntes den var en fin blanding, og syntes bestemt man skal give bogen en chance, hvis man er til en af de to genrer.

Anmeldt af Thomas Winther

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *