Arcane

Arcane
Animationsserie, Netflix 2021
Sæson 1, 9 afsnit af ca, 40 minutter
Skabt og skrevet af Christian Linke og Alex Yee
Stemmer: Hailee Steinfeld, Ella Purnell, Kevin Alejandro, Katie Leung, Jason Spisak, Harry Lloyd m.fl.

Arcane, med undertitlen League of Legends, er en animeret science fantasy-serie løseligt baseret på populære online-kampspil League of Legends fra Riot Games, som også er medudvikler på tv-serien. Det har angiveligt taget 6 år at lave de blot 9 episoder i sæson 1, og det kan ses! Jeg skal lede meget længe for at finde animation, der er lige så flot som her, selvom jeg medtager Disney, Dreamworks og Studio Ghibli.

Vi befinder os i en verden præget af avanceret steampunk-teknologi, med store luftskibe og store tandhjulsdrevne maskiner. Centrum for historien er to nabobyer forbundet af en bro, den storslåede og lysende Piltover med himmelstræbende art noveau-tårne og den fattige, mørke Zaun hvor folk bor i gamle, slidte boliger mellem smalle, dybe gyder hvorfra lyden af dunkende industri aldrig er fjern. Byerne illustrerer det klassiske skel mellem en overklasse af købmænd og akademikere og en undertrykt underklasse af arbejdere og håndværkere. Begge steder er primært beboet af mennesker, men vi møder også trolde, gnomer og andre mindre menneskelige intelligensvæsener.

Første afsnit begynder med slutningen på en konflikt, hvor indbyggerne i Zaun forsøger at sætte sig op mod Piltover, men  bliver slået hårdt tilbage og tvunget til at acceptere en ulige fred. Under konflikten bliver de to små søstre Violet og Powder forældreløse, og de bliver adopteret af oprørslederen Vander. Vi springer hurtigt 6-8 år frem, hvor pigerne er blevet teenagere og sammen med de to venner Mylo og Claggor forsøger at finde sig en plads i samfundet som klatretyve. De bliver lokket til at lave et kup i Piltover, trods adoptivfaderens formaninger om at undlade kup derovre, og de kommer til at stjæle noget som er mere værdifuldt og mere farligt end de aner. Dette bliver starten på en ny konflikt mellem Piltover og Zaun, som kulminerer i et opgør mellem Vander og hans gamle rival, gangsterlederen Silco, med pigerne fanget i midten.

I Piltover følger vi de unge akademikere Jayce og Viktor, som arbejder med at forene magi og teknologi, noget som er strengt forbudt på grund af magiens kaotiske og potentielt ødelæggende væsen. De ønsker ikke personlig  magt, men at gøre magi tilgængelig for alle, også underklassen i Zaun, hvor Viktor har sine rødder. Vi møder også den mange hundrede år gamle forsker Heimerdinger (en lille, hundeagtig gnom), den rebelske overklassepige Caitlyn og den smukke og ambitiøse rådskvinde Mel Medarda.

Blandt disse og flere personer bliver der i løbet af en håndfuld år dannet omskiftelige alliancer og fjendskaber i og på tværs af de to byer, og de to søstre bliver undervejs fanget på hver sin side af konflikterne. Et gennemgående tema er ambitioner på egne eller andres vegne og den pris, der skal betales for at få opfyldt ambitionerne – og om man i sidste ende er villig til at betale den pris. Vi præsenteres for hævntørst, kærlighed, ærgerrighed, håb, vanvid og tragedie i en kompleks historie, der virkelig får følelserne frem hos hovedpersonerne (og seerne). Det er ikke altid lige let at se, heller ikke for seerne, hvad der er det rigtige eller forkerte at gøre i de svære dilemmaer som hovedpersonerne bliver stillet overfor. Man anet et spinkelt håb forude – men bliver det knust før det kan finde rodfæste?

Arcane har opnået stor success og er en af de mest populære Netflix-serier nogensinde, og på IMDb har den p.t. den sjældent høje karakter 9.1. Den kan sagtens ses uden at have spillet computerspillet (det har jeg fx ikke). Der er en sæson to på vej, men selvom producenterne siger at det ikke vil tage 6 år at lave anden sæson, får vi den næppe at se før tidligst slutningen af 2023, snarere 2024. Det skal dog ikke afholde folk fra at se sæson 1 med det samme. Det ville være en synd og en skam at lade være.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr. 63

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *