Gysere fra Cadeau

Mumien – og andre gysere
Novellesamling af Nis Rasmussen
Forlaget Cadeau 2006, 200 sider

Karavanen – og andre gysere
Novellesamling af Nis Rasmussen
Forlaget Cadeau 2006, 196 sider

Alt det du ønsker dig – og andre gysere
Novellesamling af Helle Lenschow
Forlaget Cadeau 2007, 104 sider

Der er mange tilgange til at fortælle en gyserhistorie. Det er ikke nødvendigvis overnaturlige elementer der skal til for at skræmme. I novellesamlingen Mumien og andre gysere er der således en blanding af historier med overnaturlige elementer, og historier med naturlige skræmmende elementer, som fugleedderkopper og slanger i soveposer. Bogen indeholder dog også gysere med de fantastiske elementer. Der er en række spøgelseshistorier i samlingen. I ”Pigen med de sørgmodige øjne” optræder et spøgelse der hjælper de levende med ikke at skulle opleve samme skæbne som hende, mens der i novellen ”Graven” bestemt ikke er venlige spøgelser på spil. I den følger vi et par venner der på Halloween går ind på en kirkegård for at se om der virkelig er spøgelser til, hvilket de må sande, meget håndfaste spøgelser.

Samlingen er skrevet til større børn og unge (bibliotekerne har sat den i kategorien ”Fra 12 år”) og tager udgangspunkt i de dagligdags fobier som vi kan gå rundt med. Det er krybdyrene, umenneskelighed, kirkegårde ved midnat og sygdomme. Der er flere af de små korte noveller der egentligt fungerer udmærket, uden der er noget specielt nyt i dem.

Nogenlunde samtidig med Mumien udkom også novellesamlingen Karavanen – og andre gysere. Denne indeholder knap så mange historier som Mumien, men til gengæld er de noget længere. I den møder vi bl.a. en spøgelseskaravane og en levende dukke. Også i denne samling er der en novelle der tager udgangspunkt i de fobier folk kan have, denne gang, mørke kældre.

Forlaget Forlaget Cadeau har udgivet flere gyserbøger for børn og unge, bl.a. en serie på nogle og 20 bind med små korte gyserhistorier. Af novellesamlinger udgav de i 2007 også Helle Lenschows Alt det du ønsker dig. Denne har også børn og unge som målgruppe, men til forskel fra de foregående så er der ikke sparet på blodet og indvoldene i denne. I titelnovellen får en ung dreng arbejde i en af de butikker der indeholder alt hvad man kan forstille sig, herunder bl.a. nogle okkulte bøger. Da hans hund for nyligt er blevet kørt ihjel håber han at kunne finde hjælp i disse bøger til at få den tilbage. Bøgerne giver dog ingen hjælp, men det gør en ønskemaskine der står i butikken derimod. Den kræver dog et lille blodoffer for at opfylde ønsker, plus den selv fortolker hvordan ønskerne skal forstås, og man behøver nok næppe have læst Stephen King Dyrekirkegården eller M.R. James ”Abehånden” for at gætte hvordan det går når man ønsker noget dødt tilbage. Ligeledes finder en af drengens venner ud af at man skal passe på med at ønske sig alle sine bekymringer og problemer bort, hvilket er et omfattende ønske med en let løsning…

I novellen ”Dagbogen” finder en dame ud af at man skal passe på med at lægge sig ud med sigøjnere. Hun får en forbandelse kastet på sig, og siden da er der blodige fodspor der følger hende overalt, og de indhenter hende lige så stille. Af bogens yderligere 3 noveller vil jeg også lige nævne ”Sidste Semester”, i hvilken en fest på et kollegium får en ubuden gæst, der har sat sig for at ingen skal overleve festen. En god afsluttende novelle til en bog der er fyldt med død.

Emnerne og ideerne i bogen er ikke nye eller originale, men ganske godt skrevet, og der er flere af novellerne der sagtens kunne bruges til en målgruppe ud over børn og unge gruppen.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.23

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Novellesamling og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.