Stine Bahrt – Vinger af Skygger & Torden

Vinger af Skygger & Torden
Roman af Stine Bahrt
Forlaget Krabat, 2023, 351 sider

Anmeldereksemplar leveret af forlaget

Bogen starter på et himmelskib, så det virkede ret oplagt at anmelde den på Himmelskibets blog. Himmelskibet viste sig at hedde Frøken Kajsa, og var ejet af en anden frøken ved navn Penny. Det vil sige det var ejet af Pennys forældre, men de var forsvundet under mystiske omstændigheder.

Himmelskibet ligger i havn i Londal, som er en by i en post-apokalyptisk verden, hvor overlevende har forskanset sig efter en stor katastrofe. Byen regeres af et patriarkalsk præsteskab, som udover forældrenes forsvinden er et af de mange problemer Penny kæmper med. Præsterne regerer gennem Skyggeparlamentet, som blandt andet forlanger at Penny straks finder sig en mand at blive gift med, og hvis ikke hun selv kan finde ud af det, skal de nok finde en til hende.

Ombord på himmelskibet finder vi også James, som er det eneste medlem af skibets besætning der er blevet ombord. Resten har fundet anden beskæftigelse, da de ikke skulle nyde noget af at arbejde for en ung, kvindelig kaptajn med Skyggeparlamentet på nakken. James er en ung mand, som er vokset op sammen med Penny, og er Pennys bedste (og eneste) ven. Det kunne virke som en oplagt ide at Penny giftede sig med James, hvilket da også går op for Penny på et tidspunkt. Men der er komplikationer.

Den ene komplikation er titlens skygger, i form af et vampyr-agtigt væsen som Penny har noget kørende med. Zeb, som hans hemmelige navn er (ups!), lusker omkring i skyggerne og suger et eller andet fra Penny, som ikke er det traditionelle blod. Han er et af de væsener som præsterne advarer mod, og som der går mange uhyggelige rygter om. Men han giver Penny mad, som hun og James har stærkt brug for, efter de ikke mere kan tage op til overfladen – Londal ligger i bunden af et krater – og finde ting og sager i ruinerne. Anden komplikation hedder Felix, og er en ven af James, der dukker op lidt senere. Han får sat mere gang i handlingen, og vi kommer da også op til overfladen, og får væltet flere problemer ned over stakkels Penny.

Jeg vil undgå at spoile mere af handlingen, bortset fra lige at nævne noget med skyggevæsenet Zeb. Jeg brød mig i starten ikke så meget om hvor den del af handlingen førte hen: Den unge kvinde med problemer, som møder et mystisk væsen, som dog tydeligvis er en mand, der kan få alle hendes problemer til at gå væk, hvis hun bare lige vil gøre nogle ting for ham, som indebærer tæt kropslig kontakt. Men der kommer heldigvis mere ligevægt i det forhold, og vi får mere at vide om skyggevæsenerne, så det kommer til at handle om at overvinde grænser og er ikke grænseoverskridende på den forkerte måde.

Penny er en interessant og sympatisk hovedperson hvis historie man har lyst til at følge. Hun er også en førstepersons fortæller, hvilket gør at vi ikke får meget at vide om den verden bogen foregår i. Det er lidt irriterende i starten – jeg savner de introduktioner der var i starten af fantastisk litteratur før det gik af mode – men vi bliver introduceret til verden i tilpas tempo til at det er til at følge med i. Af og til undrede det mig dog hvor lidt Penny vidste om den verden hun havde boet i hele sit liv.

Jeg blev egentlig interesseret i bogen på grund af dens tydelige steampunk-element – himmelskibet. Men vi har også noget romance ind over, og lidt fantasy med et snert af horror, også kaldet dark fantasy. Plus det post-apokalyptiske element. Efter min smag kunne der godt være flere detaljer om hvordan verden ser ud efter katastrofen, hvordan teknologien i himmelskibet fungerer og hvad det er præsteskabet bruger til at gøre det de gør med. På den anden side ville bogen have været meget længere, og måske med mindre handling. Og der er planlagt flere bind i serien, hvor de ting kan udforskes og uddybes. Slutningen på bogen er som i alle gode første bind i en serie – en afslutning på nogle ting, og andre ting der er knap så afklarede, som kan gøre læseren nysgerrig på hvad der kommer i de følgende bind.

Anmeldt af Flemming R.P. Rasch

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *