Charles Stross: The Family Trade

The Family Trade
Roman af Charles Stross
Tor Books, 2004
308 sider

En af de gode ting ved Stross’ forfatterskab er at han skriver mange forskellige typer historier. Man kan ikke beskylde hans bøger for at ligne hinanden. Hans værker er dog altid science fiction i en eller anden form, ofte i overlap med andre genrer. The Family Trade er første bind i hans “Merchant Princes”-serie, som i foråret 2010 afsluttes med bind 6. Serien er af udgiverne markedsført som fantasy, men som Stross også selv medgav på dette års Fantasticon, er det i virkeligheden science fiction. Historien foregår, delvist, i vores egen verden i nutiden, og omhandler en familie fra en alternativ/ parallel udgave af Jorden. Deres verden er meget ligesom vores (geografien er eksakt den samme, og deres sprog – hohsprashe – er baseret på samme germanske sprogstamme som vores egne nordeuropæiske sprog), men den historiske udvikling har været anderledes, og ‘the other side’ er stadig et middelaldersamfund. En mand med en mutantevne til at bevæge sig mellem verdenerne blev født derovre for 500 år siden, og siden da er mange af hans efterkommere ved hjælp af selektiv avl også blevet i stand til at vandre mellem verdenerne (mens mange andre besidder genet i recessiv form, så deres børn måske vil besidde evnen). Der er således ingen magi tilstede her; ‘fantasy’-delen består udelukkende i et delvist middelalderligt miljø.

Hovedpersonen er den 32-årige Miriam Beckstein, en journalist fra (vores) New York, som er adoptivbarn og finder ud af at hun i virkeligheden er barn af parallelverdenens mest magtfulde aristokratiske klan og har evnen til at bevæge sig mellem verdenerne. Hun indfanges derved i et kompliceret og yderst patriarkalsk magtspil, hvor hun må forsøge at bruge sin intelligens til i hemmelighed og med stor fare for liv og lemmer at sabotere klanens mange ulovlige og umoralske aktiviteter i begge verdener. Endnu vigtigere er det dog for hende at bevare sin uafhængighed som moderne kvinde, for hendes magtfulde slægtninge har mange skumle planer for hende – inkl. arrangeret ægteskab – og forventer at hun gør som de forlanger.

Aristokratiet fra ‘den anden side’ bedriver eksport og import i stor stil og er begyndt at tale engelsk for at adskille sig fra den bondske pøbel i deres egen verden (lidt ligesom det engelske kongehus i flere århundreder talte fransk). De bruger deres verdensvandrende evner 100% til egen vinding, bl.a. ved at sørge for godstransport til fjerne og ufremkommelige egne af deres egen verden, via vores – hvor de blot tager toget. Samtidig smugler de alle mulige ulovlige varer over grænserne i vores verden, via deres, og scorer store profitter. Historien skildrer i høj grad hvordan to forskellige samfund, økonomier og mentaliteter støder sammen og hvordan forandringer i adfærd og tænkemåder under sådanne omstændigheder dels er svære at gennemføre og dels er uundgåelige. På denne måde er der god subtekst i bogen; Stross har virkelig noget at sige om historie og økonomi.

Præmisset er godt og fængende fortalt, og man ser virkelig en kulørt spændingsfilm for sit indre blik når man læser bogen – det er en ægte page-turner. Man er hele tiden skeptisk over for om alt nu også er som det ser ud til; om Miriams allierede nu også virkelig er på hendes side, eller… Indtil videre er det kun et lille hjørne af dette univers der er blevet afsløret, og man sidder tilbage med en masse spørgsmål som man håber og forventer at de næste bøger vil svare på.

Denne første bog i serien har ikke rigtig nogen ordentlig slutning, men Stross forklarede på Fantasticon at det er fordi de to første bøger oprindelig var én bog, men at forlaget bad ham dele den op i to (det var åbenbart billigere for dem at trykke 300-siders bøger når salgstallene lå på Stross’ niveau). Derfor ser jeg selvfølgelig frem til at få læst bog nr. 2 i serien hurtigst muligt.

Karakter: 8 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.22

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.