Helene Th. Svolgart: Livets barske lektie

Livets barske lektie
Roman af Helene Th. Svolgart
Balatana, 2008, 172 sider

Mike er på vej til en fængselsplanet. Han kender udmærket turen, og kender til de ubehageligheder nedstigningen til planeten kan give. Det skyldes dog ikke at han tidligere har beboet fængslet, men derimod at han er lejesoldat, hvilket i denne verden betyder han tager de job som dusørjægerne ikke vil eller tør tage. Han har således afleveret en række fanger i fængslet. Dette kan dog komme til at blive kritisk for ham nu da han er på vej til fængslet som fange, efter han er blevet dømt for mord. Han vælger at holde lav profil, da han tror det vil give ham de største overlevelseschancer. Han finder sig derfor i at blive tævet, voldtaget og ydmyget på andre måder. Det der dog knækker ham er da den medfange han stoler på svigter og efterlader ham. For at overleve, gør han sig selv til slave for Lægen, en yderst speciel person, der bl.a. gør det i tortur.

Alt i fængslet er dog en handel, og det viser sig da også at Lægen har en god grund til tage sig af Mike.

Bogen er velskrevet, selvom handlingen kan virke noget usammenhængende, men kernen i historien er heller ikke om fængselsflugt, eller det at vende tilbage efter et fængselsophold. Kernen er omkring den udvikling der sker med Mike efter alt bliver taget fra ham, og han derefter begynder at få lidt styr på sig selv igen. Det svigt som Mike dog har sværest ved at bearbejde, er ikke det der er blevet gjort mod ham af en han stolede på, men derimod det at han svigtede en som stolede på ham.

Bogen kan anbefales, selvom det kan være svært at sige hvem den kan anbefales til. Den indeholder mange actionscener, voldelige tortursekvenser, fremmede væsner og rejser igennem rummet, mens den samtidig gør meget ud af at beskrive de personlige konflikter Mike gennemlever. Hovedtemaet er svigt, uden at det er en bog der vil komme med løsningen på hvordan man bearbejder et sådant.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.17

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.