Reign of the Zodiac 1-3

Reign of the Zodiac 1-3
Keith Giffen & Colleen Doran
Tegnserie, 3 x 32 sider
DC Comics 2003

Reign of the Zodiac er en ny fantasy/sci?fi serie fra DC, skrevet af den garvede superhelteforfatter Keith Giffen og tegnet af den fremragende og noget oversete Colleen Doran (kendt fra sin egen fantasy/sci-fi serie A Distant Soil). Det er en kompleks historie om en jordlignende verden på den modsatte side af Solen, kaldet Eidolon, som engang havde forbindelse til Jorden, men under et slaveoprør mistede denne forbindelse, og samtidig forårsagede Atlantis’ undergang. Nu er den gamle forbindelse til Jorden blevet en myte, og på Eidolon eksisterer der tolv højtudviklede kulturer, som hver svarer til et af de tolv huse i den astrologiske dyrekreds (Vædderen, Tyren, Stenbukken, Vandmanden, Jomfruen, etc.). Hver kultur har sine helt særprægede karaktertræk – inkl. tøjstil og teknologi – og de tolv er opdelt i fire gruppe á tre huse, som hver især er allieret med hinanden og altid på nippet til at bekrige de andre. Hver kultur lever højt på intriger og den ene er mere arrogant end den anden. Vi følger en søn af House Virgo og en datter af House Aries, som af politiske grunde skal giftes for at skabe en våbenhvile mellem husene. Det er ingen af dem imidlertid meget for, og datteren af House Aries ender med at flygte til Jorden sammen med sin kæreste fra House Capricorn, gennem et “magisk spejl” som transporterer de to unge midt ind i en skarpt bevogtet bygning i Vatikanet, et museumsagtigt lager af gamle hedenske artifakter.

Det er handlingen indtil #3, og så langt, så godt. Historien er essentielt set spændende og interessant og særdeles storartet tegnet og farvelagt, men måden den er kontrueret på, er knap så optimal. Én ting er at der bruges mange fremmede ord, som man først efterhånden får forklaret. Det er ikke så galt. Værre er det at navne, personer og især hovedpersonernes tøj- og frisureskift er ekstremt forvirrende og svære at holde styr på. Værst er det dog nok at der er alt for meget forklarende snak, og ikke nok engagerende action. Desuden er denne verden så kompleks at der, til trods for den forklarende snak (som forstyrrer historiens flow), ikke er brugt tid nok på at give læseren et overblik over de kulturelle forhold på Eidolon og over de vigtigste personer. På den anden side kan man så sige at læseren udfordres til selv at sætte tingene sammen i løbet af historiens fremskriden.

Det grundlæggende problem med serien er nok at den ikke burde udgives i små hæfter med 22 siders historie (og 10 siders reklamer), men i længere graphic novels hvor der kunne bruges mere tid på introduktion til denne verden. Desværre er skaden jo sket, og at de første 5-6 numre bliver samlet i en trade paperback, retter ikke ret meget op på problemet, fordi hver enkelt kapitel er struktureret på hæfte-formatets præmisser. Imidlertid er det stadig en spændende verden og en grundlæggende interessant historie, så serien skal alligevel anbefales. Man kan så håbe at DC i den samlede udgave vil gøre mere ud af at introducere de tolv huse og hovedpersonerne på nogle intro-sider før selve historien går i gang. Dét ville være en stor fordel.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.1

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Science Fiction, Tegneserier og tagget , , . Bogmærk permalinket.