Science Fiction nr.2

Science Fiction nr.2
Knud Larn (red.)
Magasin, 80 sider
Privat udgivelse 2004

Fornylig blev der startet et nyt science fiction magasin op i Danmark. Jeg citerer bladets redaktør, Knud Larn: “Science Fiction blev startet i foråret 2004 af Knud Larn. Baggrunden var at Danmarks frodige underskov af science fiction-fanzines var dødt helt ud i slut-halvfemserne, og det traditionelle ‘store’ Proxima fra Science Fiction Cirklen i flere år mere havde været et halvårsskrift end et egentligt tidsskrift. Det var blevet undtagelsen at man kunne læse nyt om science fiction på dansk, og da slet ikke på papir. Samtidig var der noget i gære over hele verdenen, hvor salg af biografbilletter, Rowling-effekten, og antallet af fanzines generelt var stærkt stigende. Noget skulle der ske i Danmark. Knud Larn – der tidligere havde udgivet science fiction fanzinerne Fantastiske Film, Periodica Philosophica og senere Den Fantastiske Flyvefisk – besluttede derfor at starte et nyt dansk science fiction nyheds- og novelle-magasin.”

Der er nu udkommet to numre, nr. 1 (som nærmest var et prøvenummer) og nr. 2 (som er det, jeg selv har set). Nr. 3 er på vej i september 2004.

Denne korte omtale vil kun dreje sig om nr. 2, da det er det eneste jeg selv har læst.

Bladet er på ca. 80 sider og er planlagt til at udkomme hver anden måned. Man kan kun abonnere på bladet og altså ikke købe det i løssalg. Desuden findes det kun i papirudgave, men der findes dog en hjemmeside hvor man kan læse lidt om bladet og dets indhold: www.sciencefiction.webbyen.dk

Hvad er der så blevet plads til på de 80 sider? Anmeldelser, anmeldelser og anmeldelser. Jo, nogle nyheder, et par noveller, en omfattende liste over conventions og nogle mere generelle artikler er det også blevet til. Men bladet må siges at være meget præget af anmeldelserne. Der er både anmeldelser af film, bøger og magasiner (inkl. Himmelskibet).

Først må jeg sige at jeg er imponeret over hvor meget stof det er blevet til. Og det er optimistisk at tro på at man kan udgive 80 sider hver anden måned i lille Danmark. Dels pga. tilgængeligheden af stof og dels fordi bladet er afhængigt af abonnenterne.

Men for 45 kr. (+ porto) for hvert nummer vil jeg mene at man får ‘value for money’. Der er masser af nyheder og andet spændende stof, så de fleste vil finde noget af interesse i bladet.

Jeg vil ikke gå i detaljer med de enkelte artikler eller anmeldelser i bladet – dertil er min tid desværre ikke – men det vil jeg (eller en anden læser?) måske gøre ved en anden lejlighed. Blot vil jeg knytte nogle generelle kommentarer til bladet (jeg skal indskyde at jeg selv har redigeret en del tilsvarende blade – det sidste var Novum for SFC).

Bladet er i A5-format og med farveomslag (et ret flot rumskibsmotiv af tyske Thomas Thiemeyer). Øjensynlig er omslaget trykt på noget andet papir end resten af bladet. I hvert fald er indersiderne blanke, hvilket jeg selv personligt synes er lidt synd for helhedsindtrykket. Jeg har selv altid gået meget op i layout etc. og synes at stavefejl og den slags giver et dårligt indtryk. Det er så også en af de få anker jeg har til bladet Science Fiction. Der er læst for dårligt korrektur på det, hvilket efterlader indtryk af at det er lavet i hast (hvad jeg er ret sikker på at det ikke er). Samtidig bærer det desværre meget præg af at være et enmandsprojekt, idet Knud Larn selv har skrevet størstedelen af anmeldelserne. Det gør sproget en smule ensformigt og giver ikke anmeldelserne nok variation. Hvis man nu generelt ikke havde samme smag som Knud Larn, kunne man nok ikke bruge dem til ret meget (der er i øvrigt også anmeldelser af tysksprogede bøger).

Når det så er sagt, mener jeg bestemt at det er et godt gennemarbejdet blad, der virker som om det er lavet af en entusiast. Hvis bladet skal have en fremtid, håber jeg bare der kommer flere skribenter på. Ellers tror jeg det bliver for ensformigt i længden, og min personlige erfaring er også at man som eneredaktør kan risikere at ‘dø’ på sådan et projekt.

Men læs det selv og bedøm.

Ærgerligt at man kun kan abonnere på bladet. Redaktøren har selv forsøgt at fremhæve fordelene ved Science Fiction (man skal ikke være medlem af noget for at læse bladet). Men Himmelskibet kan faktisk købes i løssalg, hvilket må være en fordel hvis man har lyst til at se ‘hvad det er for noget’. Hvorfor det skulle være en fordel at man kun kan få bladet i abonnement, kan jeg ikke se (i hvert fald ikke for læseren).

Lad os håbe at lille Danmark har plads til endnu et fantastisk magasin. Velkommen til en kollega.

Anmeldt af Olav M.J. Christiansen i Himmelskibet nr.4

Dette indlæg blev udgivet i Fanzines, Magasiner, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *