Fantasy & Science Fiction April/May 2009

Fantasy & Science Fiction April/May 2009
www.fandsf.com

Det amerikanske magasin Fantasy & Science Ficion er sammen med Analog og Asimov’s et af de store novellemagasiner indenfor science fiction og fantasy. Adskillige historier derfra bliver hvert år nomineret til Hugo- og Nebula-priserne. Siden 1949 er det udkommet hver måned, men fra og med dette nummer gik man over til at udkomme hver anden måned i stedet, men med dobbelt så mange sider.

Indholdet er hvad titlen lover, masser af noveller i genrerne fantasy og science fiction, så det er et oplagt magasin for Himmelskibets læsere.

Redaktør Gordon van Gelder indleder ganske passende sin redaktionelle spalte med at skrive om novellemagasiners rolle i en verden hvor Internettet fylder mere og mere. Han beder særligt læserne huske på, at mange stadigvæk ikke er på nettet, og det publikum bør ikke gå tabt. Og selvom flere og flere historier kommer frit på nettet, påpeger han at magasinerne ikke bare kan forsvinde af den grund, da det oftest er der de bliver trykt først.

Magasinerne er vigtige for genrens udvikling, da det er her forfattere kan prøve deres ideer af, måske ideer der ikke helt kan fylde en hel roman, men alligevel være nok så spændende. Vel nok kan det være rart blot at købe opsamlingsantologier med de bedste noveller fra et givent år eller en bestemt forfatter, men disse historier kommer ikke af sig selv. Vil man være på forkant med hvad der sker i genren, er det i magasinerne man skal følge med, også selvom det betyder at man kommer til at læse nogle mindre gode historier, der ikke kommer videre i processen.

Dette nummer indeholder overvejende mest fantasy. Den første længere novelle, og også en af de bedre, er Sean McMullens ”The Spiral Briar”, som jeg bedst kan beskrive som steampunk – uden at det er en genre jeg er bekendt med. Den er sat til år 1449, angiveligt en alternativ tidslinje hvor der er magi i verden. Sir Gerald mangler sin datter, som er forsvundet efter at være blevet forbandet af en elver. Han bliver opsøgt af smeden Tordal, der lover at han kan bygge et særligt skib der vil kunne angribe elvernes land. Gerald indvilliger i at finansiere det storstilede byggeprojekt, og Tordal går i gang med at bygge et dampdrevet skib udstyret med kraftige kanoner. Det er en spændende blanding af god gammeldags ingeniørkunst og ridderlig fantasy.

Der er desværre også mindre gode fantasyfortællinger. Blandt andet “A Wild and a Wicked Youth” af Ellen Kushner, der primært har det problem at det egentlig er en prolog om hovedpersonens barndom fra hendes roman Swordspoint: A Melodrama of Manners. Til gengæld var genoptrykningen af klassikeren ”The Brave Little Toaster” af Thomas M. Disch (der døde sidste år) fra 1980. Det er egentlig en børnefortælling, men det hyggelige eventyr om en række husholdsningsartikler ført an af en brødrister, der drager ud i verden i håb om at finde deres ejer, der har været væk i to år, kan bestemt nydes af alle.

Af science fiction historier er særligt to værd at fremhæve. Først ”Andreanna” af S. L. Gilbow – en fantastisk original historie om en robot der fungerer som turistguide, som under en ulykke går i baglås og ikke kan andet end at gentage sit oplæg om diverse seværdigheder. Novellen er skrevet med skiftende indslag fra robottens talestrøm og de mennesker omkring den der forsøger at redde robotten. Således får vi et interessant billede af den verden det foregår i.

Den lidt længere ”The Price of Silence” af Deborah J. Ross har det hele. Et spændende plot fra start til slut om en koloniplanet der pludselig bliver meget stille. En ekspedition sendes dertil og finder ud af at hele planeten tilsyneladende har været udsat for et altødelæggende angreb. Der er velskrevne personer og en god realistisk skildring af livet ombord som besætning på et sådant rumskib.

Det er selvfølgelig primært noveller der optager de 258 sider, men der er også plads til blandt andet anmeldelser af både nye og kommende bøger, et par specielle film og en virkelig lærerig populærvidenskabelig artikel om balloner! Med alt lige fra verdensomrejser i luftballon til interessante egenskaber ved vandballoner.

Samlet set er April/May-nummeret ikke noget fantastisk nummer, da der er for mange uinteressante historier – som jeg ikke har nævnt – og jeg tvivler også på vi vil se noget fra dette nummer på nomineringslisten til de store priser næste år.

Anmeldt af Jeppe Larsen i Himmelskibet nr.20

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Magasiner, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.