Vikaren

Vikaren
Film, Danmark, 2007, 93 min
Instruktør: Ole Bornedal
Medv.: Paprika Steen, Ulrich Thomsen m.fl.

Ole Bornedal har haft en lidt broget karriere siden gyserhittet Nattevagten. De ting han har lavet, har ofte været interessante, men ikke altid lige vellykkede. Nu har han så fundet på at han vil lave film i de fantastiske genrer. Det var jo en interessant nyhed. Men i første omgang valgte jeg at vente med at se filmen til den var tilgængelig til en rimelig pris på DVD. Første forsøg er Vikaren, med Paprika Steen i rollen som vikaren fra det ydre rum. Filmen blev lanceret som en humoristisk science fiction-film for børn. Det er der på ingen måde tale om. Det er vaskeægte horror, dog med børn i de fleste roller. At børnenes nye vikar ikke er et menneske, er et af præmisserne man får serveret fra starten. Det er så ikke nogen overraskelse at en del af filmen går med at de kvikke børn regner den ud og at deres forældre ikke lader sig overbevise om det. Undervejs gør filmen brug af en lang række klassiske gysertricks. Forvarsler om det uhyggelige. Den onde vikars manipulation med forældrene. Demonstration af hvor hjælpeløse eleverne er over for den almægtige vikar. Men jeg tøver med at kalde det blot en vellykket genrefilm. Bornedal formår nemlig at forstærke følelsen af det fremmede til et godt stykke over den gennemsnitlige genrefilm ved hjælp af det meget ekspressionistiske billedsprog, og Paprika Steen formår at spille sin vikar som en ganske diabolsk blanding af misforstået alien, almægtigt væsen og sjov lærerinde. Hvis man forventer dansk folkekomedie a la science fiction, vil man blive slemt skuffet over filmen her. Hvis man til gengæld forventer et interessant bud på hvordan en dansk horrorfilm af international format kunne se ud, er der en hel del at komme efter. Jeg hører i hvert fald til dem der venter spændt på Bornedals næste udspil indenfor fantastikken. Det bliver nok i biografen næste gang.

Anmeldt af Flemming R.P. Rasch i Himmelskibet nr.17

Dette indlæg blev udgivet i Film, Horror og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *