Pirates of the Caribbean – Dead Man’s Chest

Pirates of the Caribbean – Dead Man’s Chest
Film, 150min Disney, 2006
Instruktør: Gore Verbinski
Medvirkende: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, m.fl.

Pirates Of The Caribbean: Dead Man’s Chest (eller blot Pirates II) er en af de film, som har indspillet fleste penge på kortest tid nogensinde. Ikke dårligt af en toer – og fuldt fortjent. For instruktøren Gore Verbinski, som også instruerede den første film, har ikke skyet nogen midler for at gøre filmen underholdende. Fægtekampe, som ville gøre de tre musketerer misundelige, kæmpe søslag, slimede zombie-sørøvere, morsomme kannibaler, Voodoo og selveste søuhyret Kraken er proppet i gryden til en sammenkogt ret med lidt for enhver smag. Det hele er krydret med moderne selvironi, som ligger milevidt fra de gammeldags sørøverfilm, som den ligner, men som ikke ville være i stand til at underholde et moderne publikum. Erol Flynn var da en flot fyr. Men ærlig talt lidt todimensional. Så er der mere dybde i den charmerende Jack Sparrow, som skifter loyalitet oftere end han skifter undertøj, og som gerne sælger sine venner til evig fortabelse på havets bund for selv at slippe for samme skæbne.

Helteparret Will Turner (Orando Bloom) og Elizabeth Swann (Keira Knightley), som sluttede den første film med at leve lykkeligt til deres dages ende, får en brat opvågnen, da de an-holdes og kastes i fængsel på deres bryllupsdag. Det er straffen for at have hjulpet den notoriske pirat Jack Sparrow til at flygte. Derfor må Will og Elizabeth selv tage flugten sammen med Kaptajn Jack.

Efter at have sluppet for Den Sorte Forbandelse og fået skibet Black Pearl tilbage, er Jack Sparrow kommet i en ny knibe. Hans gamle skibskammerat ”Bootstrap” Bill Turner (Will Turners far) er ikke død, men lugter blot dårligt og er også mere end almindeligt bleg. Bootstrap Bill er vendt tilbage fra bunden af havet for at fortælle, at Jack har et udestående regnskab med Davy Jones, som er kaptajn på spøgelsesskibet Den Flyvende Hollænder. Falder man i kløerne på Davy Jones, kan man vælge mellem døden og hundrede års tjeneste på spøgelseskibet, som færdes lige godt under van-det og på overfladen. Det ulykkelige mandskab kommer efterhån-den til at ligne de havdyr, de lever iblandt.

Udsigten til at ende på havets bund skræmmer selv Jack Spar-row, som kaster sig ud i en jagt på det, der skal give ham magten over den skræmmende Davy Jones. En jagt som mange andre er interesserede i. For med Davy Jones følger magten over det frygtelige søuhyre Kraken – og dermed herredømmet over havet. Det er let at pege fingre af Pirates II. Filmen blander ubekymret genrerne, og karakterernes menneskesyn passer bedre til nutiden end til 1600-tallet. Og hvad skal søuhyrer og magi i det hele taget i en historisk film? Det er også lemfældig omgang med myterne, når Davy Jones gøres til kaptajn på Den Flyvende Hollænder – og tilmed give ham kontrollen med Kraken, som i denne udgave ligner noget fra Lovecraft.

Kritikken er bare ikke relevant, når vi som her taler om en renlivet underholdningsfilm, hvis oprinde-lige plot er bygget over en gammel Disney-forlystelse (Disney har i øvrigt ombygget forlystelsen, så den nu også passer til Pirates II). Hvis folk køber billetten og gyser og griner i biografen, er formålet opfyldt. Og hvad det angår, er Pirates-filmene noget af det mest forfriskende og velkonstruerede, jeg har set i årevis. De digitale effekter – og de er mange – er fremragende. Johnny Depp er genial som Jack Sparrow, og filmens formelle heltepar, Orlando Bloom og Keira Knightley giver godt modspil til den udsyrede sørøverkaptajn med de svømmende øjne og de flagrende armbevægelser.

Selv om filmen er lang, er der handling nok til at holde tempoet oppe i fulde to en halv time. Det actionmæssige højdepunkt er en over 10 minutter lang tresidet fægtekamp på toppen af et løbsk rullende møllehjul. Stik dén, d’Artagnan! Skulle tempoet alligevel blive for adstadigt, er filmen proppet med rappe one-liners og listige referencer til film fra de sidste fire-fem årtier.

Da Himmelskibet har en lang produktionstid, vil Pirates II være forsvundet fra plakaterne i stort set alle landets biografer, når dette læses. Det er synd, men heldigvis vil der så være forholdsvis kort tid, til filmen kan købes eller lejes på DVD. Det betyder også, at ventetiden er kort til biografpremieren på den tredje film i rækken. Og det er en fordel, eftersom toeren ender i en kæmpe cliffhanger og mangler en egen afslutning og konklusion. Skulle du ikke have set filmen, vil jeg ikke afsløre slutningen. Men tiden vil vise, om de, der slutter filmen med at være døde, også fortsætter med det. Og om skurkene er uhelbredeligt onde, eller de kan vendes til det gode.

Anmeldt af John Alex Hvidlykke i Himmelskibet nr.11

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.