A. Silvestri – Køtere dør om vinteren

Køtere dør om vinteren
Novellesamling af A. Silvestri
Hexameter, 2010, 345 sider

De sidste par år er man støt på A. Silvestris noveller i de fleste af de antologier der er blevet udgivet med noveller indenfor de fantastiske genrer. Han har været med i horrorudgivelser fra Henrik Harksens forlag, i SFC’s Under Overfladen-serie, og ifølge hans hjemmeside er han også blevet udvalgt til en kommende fantasysamling (novellen i dette nummer af Himmelskibet er også en fantasynovelle). Dette vidner både om at han har en alsidighed i sit forfatterskab, men også at hans noveller er af en sådan kvalitet at han hele tiden bliver udvalgt til samlingerne. Ud over genre litteraturen så skriver han også en del ”normal” eller realistisk litteratur om man vil. De 31 noveller i samlingen Køtere dør om vinteren er primært inden for det realistiske, hvor folks kærligheds-, og mere eller mindre hverdagsagtige problemer behandles. Der er dog en række af novellerne der er inden for eller på kanten af de fantastiske genrer. Det er fortællinger der omhandler færgemanden over floden Styx, en vampyr fortælling der har rod i beretningen om Jesus og hans disciple, og en fortælling om et lille barn der jages af et monster, noget der viser sig ikke blot at være et fantasispil men bunder i noget satanisk.

Flere af fortællingerne har et glimt af humor i sig, som ”For satan” hvor djævelen har potensproblemer og opsøger en læge. Lægen ved godt at man skal passe på når man har med djævelen at gøre, så han udfærdiger selv en aftale som djævelen skal gå med til før der bliver ydet hjælp. Selvom kontrakten ikke er til djævelens fordel, så er spørgsmålet så om den er til lægens.

Titelnovellen har ikke samme grad af humor. Her er tager en række af de kæledyr, som folk tager til sig på ferie, men som de overlader til sig selv når ferien er ovre, hævn over en mand der har gjort dette gentagne gange.

Selvom det kun er knapt hvert fjerde af bogens noveller der er, eller læner sig op ad, de fantastiske genrer, så er Silvestri en meget velskrivende forfatter, som bestemt er værd at læse, også for folk der sjældent læser andet end genre litteratur. Selv de af novellerne der egentligt handler om et hverdagsproblem er skrevet med et tvist så de ikke er den hverdag man som oftest selv vil kende til, og de er fortalt så de er fængende og interessante.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.28

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *