Battle for Terra

Computeranimeret tegnefilm,
USA 2007 (udg. 2009), 85 min.
Instr.: Aristomenis Tsirbas
Medvirk. (stemmer): Evan Rachel Wood, Luke Wilson, Justin Long, James Garner, Mark Hamill, m.fl.

Tegnefilm er ligesom tegneserier stigmatiseret af at de bredt opfattes som værende for børn. Der er meget få tegnefilm som er produceret for et voksenpublikum, og nej, Battle for Terra er ikke en af dem. Til gengæld er det en rigtig god science fictionfilm for alle aldre, hvilket i sig selv er sjældent nok. Man går som voksen desværre nogle gange glip af fine SF-tegnefilm fordi de oftest er markedsført udelukkende til børn. Og okay, de fleste af dem er da også lavet til børn. En ganske fin SF-tegnefilm for børn som jeg har opdaget for nylig er Disneys Lilo & Stitch (2002), som starter med ti minutters skøn rum-action. Og sidste år fik vi jo den eminente Wall-E, som udover at være den vel nok mest rørende film om robotter hidtil, også havde væsentlige voksen-elementer. Når man også tænker på nylige film som The Iron Giant, Jimmy Neutron: Boy Genius, The Incredibles, Meet the Robinsons, Monsters vs. Aliens og flere endnu, så glæder man sig som hårdkogt SF-fan over at det gammeldags eventyrelement i tidligere tiders tegnefilm lader til at være ved at blive grundigt erstattet af et science fiction- element. Selv Disney har fået øjnene op for den teknologiske tidsalder!

Battle for Terra er nu ikke en Disney-film, men en uafhængig produktion. Den startede sit liv som en 7-minutters kortfilm i 2003 og lå færdig som fuldt computeranimeret biograffilm i 2007, men er tilsyneladende først blevet udgivet i 2009. Muligvis har filmselskabet ikke kunnet sikre sig bred distribution, så i skrivende stund kan filmen mest ses på filmfestivaller rundt om i verden; f.eks. var den med på børnefilmfestivallen BUSTER i København denne september. Det er imidlertid en film som fortjener bred distribution, for stort set alt i den er af højere kvalitet end man normalt ser i kommercielle tegnefilm. Og den fortjener ærligt talt også en mere interessant og karismatisk titel end det lidt kedelige Battle for Terra (eller bare Terra, som den står under på IMDb).

Filmen starter på en fremmed planet, hvor en kultur af harmoniske indfødte pludselig konfronteres med et angreb fra det ydre rum. De indfødte kan svæve og er generelt formet lidt ligesom sædceller, med store hoveder og en bølgende underkrop/ hale. Kulturen virker primitiv, men har dog rudimentær teknologi, så som små motorer, mv. De flyver også i diverse primitive fly og bor i en art kæmpeplanter. Dyrelivet omkring dem er også frit svævende, bl.a. møder de nu og da en himmelhval. Uden for deres by er der dog et forbudt område, og byens råd af ældste skal desuden godkende alle nye opfindelser ud fra den officielle religions forskrifter.

Angrebet fra rummet viser sig at komme fra jordboere. De har ødelagt det jordiske solsystem med krige, og nu er der kun ét forfaldent kæmperumskib tilbage, som har rejst i syv generationer for at komme til denne planet, som de kalder Terra (man hører ikke hvad de indfødte selv kalder deres planet). Konflikten består i at Terra ikke har en ilt-atmosfære, så for at kunne bo på planeten må jordboerne terraforme den, hvilket vil slå hele den indfødte befolkning ihjel. Men der er kun få tusinde jordboere tilbage, og deres skib er ved at falde fra hinanden, så de er desperate, og derfor ledet af en krigsliderlig general. Jordboernes første opgave er at vurdere hvor stærke de indfødte er; om de kan slå fra sig og udgøre en trussel mod jordboernes planer. Under det indledende angreb på de indfødte styrter en af jordboerne ned og bliver reddet af en begavet indfødt teenager, Mala. De bliver venner, og jordboeren, Jim, begynder at blive stærkt i tvivl om hvorvidt jordboerne kan tillade sig at udrydde denne indfødte kultur. Som jordboernes planer skrider frem, og det bliver nødvendigt for de indfødte at organisere modstand, finder vi ud af at de indfødte på Terra faktisk selv har en hemmeligholdt fortid som krigsførende kultur, og at deres våbenteknologi stadig findes inde på det forbudte område. Så kampen mellem de indfødte og jordboerne bliver særdeles jævnbyrdig, og Jim bliver udsat for nogle særdeles svære dilemmaer. Slutningen skal ikke afsløres, men det er en meget fin og ganske tankevækkende historie med rigtig god action og underholdningsværdi, og der bliver gjort pænt meget ud af de forskellige og gensidigt giftige atmosfærer som de to kulturer hver især indånder. Man kunne indvende ganske få ting omkring det rent videnskabelige, men mestendels er det overraskende korrekt og troværdigt skildret; væsentlig bedre end hvad jeg har set i SF-tegnefilm hidtil. Så denne film kan varmt anbefales til SF-fans.

Computeranimationen er efter min mening imponerende god, og helt i tråd med hvad man forventer sig af computer-animation i dag. Stilen er lys og med mange varme farver, og miljøet er generelt attraktivt og overbevisende skildret. Denne tegnefilm er en født klassiker, og jeg kan allerede nu sige at den scorer en placering på min liste over de 50 bedste SF-farvefilm overhovedet, sådan omtrent nede omkring nr. 44. Absolut ikke dårligt!

I følge Amazon.co.uk kommer filmen på Blu-ray, men ingen region 2 DVD er nævnt. Dog kan den købes på region 1 DVD på Amazon.com (udkom d. 22. september), hvor man også kan se trailer og stills fra filmen.

Karakter: 9 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr. 22

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Film, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *