Tenebrarum

Tenebrarum
Nr 1. tema: Cannibal Holocaust
96 sider

Nr.2 tema: Zombie Holocaust
84 sider

Der er ved at være langt imellem nye zines om genrefilm, da de fleste der gerne vil skrive om film efterhånden gør det via blogs. Når filmene så oven i købet er film fra 70’erne og 80’erne, så er der efterhånden heller ikke så meget nyt at skrive om dem, da mange af dem er blevet beskrevet fra ende til anden et hav af gange i andre ines og bøger. Magasinet Tenebrarum har fundet sin egen formel til at skilde sig ud, og stadig gøre sig interessant på tryk. Hvert nummer omhandler kun èn film, som den så kan gå i dybden med i form af anmeldelse, analyse og information om filmen som ikke ellers er alment kendt. Zinet er rigt illustreret med stills, lobbykort og plakater fra hele verden, herunder også de originale danske plakater.

Første nummer er 96 sider om Ruggero Deodatos Cannibal Holocaust, eller Kannibal Massakren som den er den danske titel. Det er en film om et tv-hold har været i amazonas jungle for at filme de indfødte ”vilde”. tv- holdet har dog i høj grad iscenesat deres optagelser ved at være brutale mod de indfødte, noget der bliver taget fortrydeligt op og hævnet. Et nyt hold tager af sted for at opspore hvad der skete med det tidligere, men der er nu ikke længere særlig stor tålmodighed i forhold til de udefra kommende.

Filmen blev forbudt i flere lande bl.a. pga. de optagelser der viste den rigtige slagtning af en kæmpe havskildpadde, samt af en slange der langsomt fortærer en levende abe.

Der er mange voldsomme scener, bl.a. en mand der dræber sin kone ved at banke hende med en sten. Endeligt er der den meget berømte scene med en kvinde der er blevet spiddet på en pæl. Det der dog gør størst indtryk når man ser filmen, er den måde hvorpå de hvide ”civiliserede” kommer til stammen og opføre sig yderst brutalt overfor lokalbefolkningen.

I zinet genemgåes filmens handling, og den analyseres i forhold til hvordan scenerne virker og hvad der er hensigten med dem. Bladet giver derfor bedst mening at læse efter at man har set filmen, men der gives så mange detaljer at men også har lyst til at se filmen igen bagefter, for bedre at kunne forholde sig til alle de nye detaljer man nu er blevet gjort opmærksom på.

Det meget medieomtale filmen fik, bliver også analyseret, og der er beretninger fra screenings af filmen som instruktøren måtte flygte fra, så oprørte var tilskuerne.

Bladet er fyldt med stills, også fra lost ”scenes”. Der er bl.a. to billeder fra en ikke færdiggjort udgave af filmen som man ville lave til det arabiske marked. Alle scener der indeholdt nøgenhed (hvilket er mange) blev også filmet i udgaver hvor skuespillerne var påklædt eller tildækket, for på den måde at kunne klare censuren i de arabiske lande. Man skulle dog mene at censurmyndigheder ville have mange andre problemer med filmen end nøgenhed, og jeg har heller ikke hørt at nogen af de lande der har forbudt filmen gjorde det pga. de mange nøgenscener. Scenen med den nøgne spiddede kvinde blev således også lavet i en udgave hvor hun var påklædt. Disse alternative scener er desværre forsvundet og der findes kun enkelte stills af dem, hvoraf to er gengivet i zinet.

Mens nummer 1 omhandlede en klassiker inden for kannibal­genren og Italiens horrorfilm, så er nummer 2 om en film der ikke er af helt samme format, men som alligevel vil være at finde i det fleste genresamlinger. Zombie Holocaust (aka. Zombie Massakren) af Mario Giolamis. Dette nummer fylder i omfang det samme som nummer 1, men da filmen er mindre interessant, indeholder den færre informationer, hvilket redaktøren af magasinet begrunder i at der simpelthen er færre information tilgængelig om denne film. Der gøres en del ud af at sammenligne Zombie Holocaust med Zombie Flesh Eaters (en klassiker som et fremtidigt nummer er tiltænkt at skulle omhandle). Sammenligningen ligger lige for da de har samme producent, og der er gengangere i en af de mandlige skuespillere, samt sågar i nogle scener der genbruges. Begge film omhandler amerikanere der rejser til et eksotisk land hvor de finder zombier. Filmen sammenlignes også meget med Cannibal Holocaust, men specielt bruges scener og temaer fra Cannibal Holocaust til at fremhæve scener der ikke fungerer nær så godt i Zombie Holocaust.

En af de konklusioner de kommer frem til er at selvom filmens titel er Zombie Holocaust, så er filmen ikke en zombiefilm. Zombierne dukker først op sent i filmen, de dræber ikke og er ikke specielt interesseret i menneskekød. Nogle der dog er interesseret i menneskekød, er de kannibaler der er med i filmen, og da disse spiller en størrer rolle i filmen end zombierne gør, så er filmen mere en kannibalfilm.

Bladet gennemgår også historien omkring den udgave af filmen der blev udgivet under titlen Doctor Butcher M.D., en film der er en omklippet udgave af Zombie Holocaust, hvortil der er tilsat ekstra scener.

Selvom filmen ikke får mange roser med på vejen, så har man efter at have siddet med et gennemarbejdet magasin som Tenebrarum lyst til at gense filmen.

At læse magasiner som disse er som at se ekstramaterialet på en DVD hvor der er gjort noget ud af dette. Det giver indsigt i historien omkring filmen og fremhæver fejl i filmen. Bladet præsenterer filmene rigtigt godt, da teksten er gennemarbejdet og de mange stills og det promotion­materiale der er gengivet, er i scannet i høj opløsning således de er rigtigt godt gengivet i bladet. Det meget promotion­materiale viser også godt hvordan samme film bliver promoveret i forskellige lande.

Udgivere havde satset på 1-2 magasiner om året, men der gik 2 år imellem de to første numre. Da jeg selv kender til det at have en noget skæv udgivelsesrate på sit zine (mit eget zine Nyarlathotep har haft en meget uregelmæssig udgivelsesrate) kan jeg sagtens sætte mig ind i at et nummer hurtigt kan blive forsinket. Jeg ser dog frem til næste nummer da det kommer til at omhandle Zombie 2 aka Zombie Flesh Eaters som er en af mine egne favoritter ikke mindst pga. undervandskampen imellem en haj og en zombie.

Bladene kan begge bestilles på www.tenebrarum.info, og skulle man ikke have filmene i forvejen, så er de udkommet fra Another World Entertainment, og det vil være en god ide at have filmene klar, for når man har læst bladene har man lyst til at se/gense dem.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.30

Dette indlæg blev udgivet i Fanzines, Horror, Magasiner og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *