Morten Dürr – Sort Chok

Sort Chok
Gyserserie af Morten Dürr

Alligatorblod
Alinea, 2011, 82 sider

En papfar fra helvede
Alinea, 2011, 82 sider

Øksemorderens kranium
Alinea, 2011, 82 sider

Der er mange teorier om hvordan man skal forholde sig til børn. Om man skal pakke dem ind i vat og lade dem vente med at opleve den virkelige verden til de engang er voksne, eller om man lige så godt kan lade dem vide hvordan tingene hænger sammen. Af disse to modpoler af tilgange til børn høre børnegyserserien Sort Chok til den sidste. Forfatteren Morten Dürr er ikke bange for at lade børnene vide at der er blod inden i mennesker, eller at man dør af at få en økse i hovedet.

Sort Chok er en bogserie til børn fra 9-års-alderen, og jeg er sikker på at mange af de børn der er, eller skal til at blive introduceret til det gode gys, vil elske dem.

I Øksemorterens kranium bliver to drenge betalt af indehaveren af det lokale filmudlejning for at skaffe et menneskekranie. Den ene af drengenes far arbejder som graver på kirkegården, og de ved at han smider knogleresterne fra de sløjfede grave i en container. Selvom mystiske spøgelsesagtige børn forsøger at advare dem, finder de et kranie til deres handel. Det viser sig dog at kraniet er resterne af en skolelærer der da han var i live tog livet af en hel skoleklasse.

I Alligatorblod er det igen en historie om to drenge, og igen er det en af deres fædres arbejde hvorfra der skaffes det der får dem i knibe: Genmodificeret alligatorblod. Reagensglasset er blot lånt for sjov, men da den ene af drengene kommer til at knuse reagensglasset, og derved bliver udsat for blodet, bliver han omdannet til monster med sylespidse tænder som er glimrende til at flå i menneskekød.

I En papfar fra helvede bliver en stak bøger forbyttet på et bibliotek, hvilket gør at Noahs mor får lånt nogle andre bøger en de hun egentligt havde tænkt sig. I en af bøgerne er bl.a. en illustration af et pentagram og en dæmon der skal til at spise et spædbarn. Da der bliver læst op af bogen, bliver der åbnet en mulighed for at en af helvedes væsner kan slippe op og tage bolig i et menneske. Dette sker samtidig med at Noah bliver præsenteret for sin nye papfar.

Bøgerne er børnebøger og er skrevet i det sprog og med det glimt i øjet som sådanne bør have. De er rigt illustreret af Erik Petri, illustrationer der står godt til både handling og stemning i bøgerne. Bøgerne er en god start for de børn der kan vokse op og blive rigtige horrorlæsere. Dette gør at jeg selvfølgelig kun kan anbefale bøgerne.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.30

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *