Attack the Block

Attack the Block
Film, UK, 2011, 88 min.
Instr.: Joe Cornish
Medv.: John Boyega, Jodie Whittaker, Nick Frost, Luke Treadaway, m.fl.

En af det forgangne års absolut bedste science fiction-film hedder Attack the Block. En boligblok bliver inficeret af nogle glubske natsorte aliens med selvlysende tænder – og ‘inficeret’ er det rette ord, for det her er ikke intelligensvæsner, men en slags dyr der sender sporer ud i universet. Og når de lander på en planet, så er det parringstid – der er én hun, med en hær af feromon-berusede hanner efter sig. Rent tilfældigt lander disse aliens i et fattigt boligkvarter i syd-London nytårsaften, hvilket ingen lægger mærke til pga. det generelle skyderi – undtagen den lokale ungdomsbande, som kommer til at blande sig lidt for grundigt i det hele, og snart må løbe for livet med monstrene efter sig. De hårdkogte, halvkriminelle teenagere giver imidlertid ikke op så let, men tager kampen op med diverse improviserede våben, inkl. et udvalg af fyrværkeri.

Der er mange grunde til at det er en fed film. Den foregår på et grundlag af samfundskritisk socialrealisme, idet den i høj grad ses fra de multietniske unges perspektiv. Selvom den er seriøs, er den også humoristisk, og dét at de her aliens er fuldstændig natsorte (så man stort set ikke kan se dem, selv når man lyser på dem), og i øvrigt ikke er intelligente, gør at de ikke stjæler seerens opmærksomhed fra de menneskelige aktører og deres intense skuespil. Desuden er filmens soundtrack hammer-sejt; ikke hørt bedre siden TRON: Legacy. Lydsporet er domineret af næsten lige dele nye synthesizer-numre og klassisk hiphop og reggae (ofte blandet sammen), og det giver en fantastisk stemningsfuld effekt. Attack the Block er fuld af autentisk street attitude og får en varm anbefaling herfra.

Karakter: 9 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.31

Dette indlæg blev udgivet i Film, Science Fiction og tagget , . Bogmærk permalinket.

3 Responses to Attack the Block

 1. Niels skriver:

  Teknisk vellavet film, men det er eddermaneme svært at sympatisere med vores 5 hovedpersoner, som starter filmen med maskere sig, omringe en enlig pige på gaden og vha knivtrusler tvinger hende til at aflevere telefon, penge og ring.
  Senere i filmen ytrer vores væsentligste karakter følgende sætning:”I think the government sent them things. First they sent drugs. Then they sent guns. Then these monsters. Black boys aren’t killing each other fast enough so they thought they’d speed up the process.” Mage til paranoidt vrøvl er sjældent ytret på film.
  Og så til sidst i filmen, så står en af de overlevende og spørger politiet, hvorfor de altid anholder de forkerte. Ahvabehar…
  Ja der er små tegn på at de bliver lidt klogere undervejs, men det er godt nok ikke lige til at se forskel på den psykopatiske narkohandler der får sin fortjente bekomst og så de andre – lige bortset fra alderen.

 2. Tue Sørensen skriver:

  Nånå, mage til vrøvl! Du mener måske heller ikke at racisme spiller nogen rolle i USA, hvor hovedparten af fængslede er sorte, sidder i 25 år for at have stjålet en pakke cigaretter, og dæmoniseres i tv dag og nat? Det er tydeligt at du enten ikke ved ret meget om race-situationen (og dele af den er rimelig identisk i England), eller også er for politisk naiv til at forstå at den type sammensværgelser som ovennævnte figur refererer til er meget almindelige, bl.a. fordi det fra de undertryktes synspunkt virker som fornuftige forklaringer – for hvad skulle grunden ellers være? Det er et faktum at sorte antages for at være meget mere kriminelle end hvide, og det er en klokkeklar fordom, som er et stort socialt problem.

 3. Niels skriver:

  Så fordi filmen agiterer for sammensværgelsesteorier som du godt kan li’ så er det en god film ?
  Ja, der er masser af racisme i både USA og England, men der bliver ikke mindre af, at en film som denne forherliger nogle unge voldspsykopater vel ?
  Selvfølgelig, hvis formålet er at opildne til voldelig revolution så er det en god film…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *