A. Silvestri – Pandaemonium

Pandaemonium
Roman af A. Silvestri
Forlaget Valeta, 2011, 780 sider

Silvestri er en yderst produktiv forfatter der i de sidste par år har haft noveller med i flere antologier og magasiner, samt han har bl.a. vundet i 2 af Fantastiks novellekonkurrencer. Sidste år kom hans første novellesamling Køtere dør om vinteren på gaden, og i år er der så kommet samlingen Faderens sønner udgivet af Science Fiction Cirklen. Ud over SFC udgivelsen så er der yderligere en udgivelse fra Silvestri i år; zombie-romanen Pandaemonium. Meget passende for hans store produktivitet så er romanen næsten på 800 sider, og rygtet vil at dette først blev sidetallet efter han havde skåret i manuskriptet.

Gammel mytologi fortæller at der en dag vil blive født et barn som vil underlægge sig verden og gøre mennesket til slaver. Denne mytologi er bestående af både dele af den ældste kristendom, samt af den ægyptiske mytologi.

Denne mytologi er dog glemt i det moderne København hvor folk stresser rundt, og prøver at få deres hverdag til at hænge sammen. Der er dog ting der ikke er som normalt. Fluer i tusindvis har samlet sig i en kæmpe sværm, en sværm som virker til at have udset sig ofre som den falder over. Når fluerne angriber trænger de ind i kroppen på folk af alle de åbninger de kan komme ind af. I denne proces dør mennesket, men fluerne spreder sig i kroppen, og spreder en smitte der får kroppen til at vågne igen. Befolkningstallet falder hurtigt, og de få overlevende prøver at holde stand overfor hæren af zombier.

Zombierne i denne bog er ikke kødædende monstre der dræber for at få menneskekød at spise. De er en hær af udøde som hærger verden, styret af en magt for hvem mennesket intet betyder. Det er også denne magt der styrer hæren af uddøde i jagten på de overlevende, både for at forøge hærens styrke, men også da de levende udgør en trussel imod ønsket om verdensherredømmet.

Nogle af de overlevende er meget hurtige til at vende sig til ideen om at de døde vender tilbage som zombier. Denne hurtige tilvending er med til at sikre deres overlevelse da de hurtigt tager kampen op.

Den flok overlevende vi følger er af forskellige veje blevet samlet fra hele landet. Der er bl.a. den jyske politibetjent fra Københavns politi, den gravide kvinde, den retarderede mand med et sind som et barn, hvis tøjkat taler til ham og giver gode råd til hvordan gruppen skal klare sig, og ikke mindst i forhold til hvad der kommer til at ske. Den lille flok bliver gradvist mindre, men mere sammentømret, men selv da det lader til at flokken har fundet et sted de kan forskanse sig, ved de at det er en stakket frist, og de er nødt til at tage kampen op imod den magt der står bag denne epidemi.

Ud over de klassiske zombieklicher som hører genren til, er der masser af fantasifulde og beskrivende måder hvormed kampen imod zombierne tages op. Blandt klassikerne er selvfølgelig motorsaven og et hav af forskellige skydevåben. Blandt de mere sjældent sete er spyd, golfkøller, bøger, en dåse Jakabov og masser af molotovcocktails.

En stor del af bogen har samme stemning som Romeros Dawn of the Dead. Flokken har forskanset sig, og har faktisk alt det de har brug for. Der er adgang til mad, strøm, og sågar adgang til Internettet (selvom det er flere måneder siden at zombiepesten brød ud). De har forskanset sig et sted som er til at forsvarer, de ved dog at det ikke kan vare ved og de vil være nødt til at drage derfra.

Bogen er ikke blot splat fra ende til anden, den er også en god fortælling om sammenhold. På nogle punkter går det dog lidt for let for flokken; de er aldrig presset på ressourcer, og de bliver hele tiden hjulpet af en udefra kommende magt der taler til dem via en tøjkat og guider dem i kampen imod zombierne. Men fjenden er stor og har sat sig for at udrydde dem, så det hele kan kun ende i en kæmpe konfrontation.

Bogen er som nævnt fyldt med de klicher, som høre sig genren til, men er også fyldt med nye ideer. Den er spændende og de 800 sider er hurtigt læst, da man hele tiden lige læser et kapitel mere.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.31

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *