Chronicle

Chronicle
Film, USA, 2012
Twentieth Century Fox

Andrew er skolens outsider og bliver enten ignoreret eller mobbet af de andre. På hjemmefronten står det heller ikke for godt til. Hans mor ligger dødeligt syg, mens hans far er både alkoholiseret og voldelig. Den eneste der tager sig af Andrew, er hans fætter Matt, som prøver at få ham til at få et social liv og komme ud og møde mennesker.
Andrew har sat sig for at dokumenterer sit liv ved at optage alt på video, men det er ikke alle der tager lige godt imod at han nu altid tager et kamera med sig rundt, hvilket bl.a. ikke falder i god jord hos skolens cheerleaders der ikke bryder sig om at han sidder og filmer dem.
Matt tager Andrew med til en fest, men såvel Andrew som kameraet falder ikke rigtigt i med festen. Der bliver dog behov for begge da Matt og den populære Steve har fundet et mystisk hul i jorden i den nærliggende skov (hvor de sikkert har været ude for at drikke eller ryge). Der kommer mystiske lyde fra hullet, og de vil gerne undersøge det nærmere, men vil også gerne have filmet hvad de finder. Andrew er ikke meget for at gå med, men lader sig presse. I hullet finder det en mystisk lysende stjerneformet ting. Den pulserer og skifter farve da de kommer den nærmere, for så pludseligt at forsvinde i stor hast.
Efter den mystiske oplevelse begynder de tre unge at få kraftige telekinetiske evner. Det starter i det små med at de kan flytte ting, og de bruger evnerne til at lave løjer med folk, men de finder efterhånden ud af at de kan flytte selv store ting, og at de også kan benytte kræfterne til at flyve. Kræfterne og samværet med Matt og Steve giver Andrew mere selvtillid, og han føler sig mere og mere mægtig da han også er den stærkeste af de tre. Andrew er dog fyldt med meget vrede, og det gør det sværere for ham at styre sine kræfter. Matt forsøger stadig at hjælpe Andrew, og der bygges op til en konflikt imellem de to, en konflikt der ikke går stille for sig.
 
Dette er en film om folk med superkræfter, som ikke udvikler sig til superhelte. Her er ikke noget med at klæde sig i en spandex-dragt og benytte sine kræfter til at rede verden. Disse unge bruger kræfterne til at have det sjovt og går ellers stille med dørene. En gang laver de dog en optræden til en talentaften på skolen, noget der for en kort stund giver Andrew følelsen af popularitet. Han følelse af at nu fungerer tingen for ham, bliver dog hurtigt afløst af frustration, og han beslutter sig for at han er næste trin på udviklingsstigen.

Der er ofte en tendens til at film, hvor det er historiens personer der selv filmer handlingen, kommer i problemer med at forklare hvorfor de hele tiden har kameraet med sig. Dette problem løses godt i Chronicle, da den starter med at Andrew gerne vil dokumenterer hvor skidt han går og har det, og da han og de andre begynder at få deres evner, bruger de kameraet til at dokumenterer udviklingen i deres evner. Da Andrews evner virkeligt tager fart, benytter han ikke længere kameraet som håndholdt, men styrer det via sine telekinetiske evner, hvilket gør at der kommer nogle optagelser der bedre dækker det der sker, og ikke kun nogle der dækker hvad karakteren ser.
 
Selvom såvel emnet med unge der får specielle kræfter, samt fortællestilen med den håndholdte kamera, er set før, så fungerer den rigtigt godt i denne film, og filmen kan bestemt anbefales til et bredt publikum, og ikke kun superheltefans.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.32

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *