Jo Walton – Among Others

Among Others
Roman af Jo Walton
Tor, 2011, 302 sider.

En roman om en teenagepige, som bliver sendt væk fra sin psykisk syge mor hen til en fin kostskole, samtidig med at hun forsøger at komme sig over sin tvillingesøsters død, lyder måske umiddelbart ikke som noget for Himmelskibets læsere.

Men faktisk er det svært at komme i tanker om en bog, som kan siges at være mere egnet end Jo Waltons Among Others, som har vundet en Nebula for bedste roman og er nomineret til en Hugo.

For selv om bogen langt hen ad vejen kan læses som en mainstream-roman, er der elementer i historien, som placerer den i den fantastiske genre. Ikke alene kan hovedpersonen og fortælleren Morwenna se små væsener, som hun kalder for feer, men det præger i endnu højere grad handlingen, at hun er en ivrig læser af science fiction og fantasy.

15-årige Mori er fra dag ét en outsider på sin nye skole. Hun er ene waliser blandt snobbede engelske piger, og hun halter slemt som følge af den ulykke, der kostede hendes søster livet. Samtidig skal hun forsøge at få et forhold til sin far, som har været fraværende hele hendes liv, men nu har overtaget forældremyndigheden efter moderens indlæggelse. Heldigvis viser det sig, at han også er science fiction-fan, og det giver dem et sted at starte fra.

I det hele taget bliver bøgerne Moris redning. Det er dem, hun søger tilflugt i, når hun skal håndtere sin nye tilværelse på skolen, og et af højdepunkterne i Among Others er, da hun opdager, at der findes en science fiction-læsegruppe på det lokale bibliotek og pludselig møder en masse ligesindede – deriblandt unge på hendes egen alder, som ikke ser skævt til hendes interesse.

Romanen foregår over cirka et halvt år fra efteråret 1979 til foråret 1980 og er skrevet som Moris dagbog. I løbet af den periode når hun at sluge et uvirkeligt antal bøger (ofte et par om dagen), og Among Others giver derfor også et billede af, hvordan science fiction- og fantasy-verdenen så ud på det tidspunkt. For eksempel opdager Mori undervejs, at James Tiptree, Jr. er en kvinde, og hun jubler højlydt, da hun i en boghandel ser en ny roman af Robert A. Heinlein, The Number of the Beast (som hun dog ikke er så vild med).

Among Others virker stærkt selvbiografisk i sin beskrivelse af livet som ung SF-nørd, og kendere af Jo Waltons indlæg på Tor.com vil genkende stilen – ikke mindst fra hendes serie “Revisiting the Hugos”, hvor hun gennemgik samtlige Hugo-vindere og nominerede værker fra 1953 frem til 2000.

Så på trods af at handlingen på overfladen er en typisk bildungsroman – ung pige finder sin plads i livet med hjælp fra sine venner og et par hjælpsomme voksne (her i skikkelse af de lokale bibliotekarer) – er det i høj grad et værk, som vil vække genklang hos læsere af Himmelskibet og fantastisk litteratur. Vi kan vel alle huske, hvordan det pludselig var at møde andre, som delte vores “sære” interesser…

Anmeldt af Lars Ahn Pedersen i Himmelskibet nr.32

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *