Nikolaj Johansen – Skygger fra Oktoberland

Skygger fra Oktoberland
Roman af Nikolaj Johansen
Replikant, 2012 , 214 sider

En pige forsvinder ind i en dyster verden hvor solen aldrig skinner. Hun dukker op ved en by hvori de kristne der tror på guds ord lever, mens hedningene lever uden for byens grænser. Hedningene er misdannede små mennesker der lever et nærmest dyrisk liv. I byen er tingene dog heller ikke sikre, selvom hun hurtigt møder en dreng der gerne vil hjælpe hende. Det lader dog til at der ikke rigtigt er nogen der ved hvordan hun skal komme tilbage til sin egen verden, og de der måske ved det, er svære at komme i kontakt med. I et forsøg på at opsøge en der kan vide noget om at rejse imellem verdner, bliver hun næsten et offer for Forføreren, som vil suge livskraften ud af hende. Hun bliver dog reddet af manden Mort, som dog tager sig betalt ved i første omgang at fortære hendes ene hånd. Han går også under navnet kannibalen.

Da hun ikke ved hvordan det er korrekt at opføre sig i denne verden, kommer hun til at skræmme to børn, hvilket gør at hun bliver mistænkt for at være en heks, og det er nu igen Mort hun tyr til for redning, men igen tager han sig betalt af hendes kød.

Det er en mørk og dyster verden pigen er kommet til, og der er ikke noget der virker til at hun har mulighed for at komme tilbage til sin egen verden igen, og efterhånden som hun tager mere og mere fysisk og psykisk skade, er det også svært at se hvordan hun skal komme tilbage til sit gamle liv.

Heksefeberen vokser og forstærker sig selv hele tiden mens den bliver mere og mere ødelægende for byen, og farligere og farligere for pigen

I hendes egen verden kæmper hendes familie med tabet. Hendes far er kommet i kontakt med en kvinde der kan se glimt af den verden som pigen er havnet i. Selvom han ikke tror på det han hører, så opsøger han kvinden igen og igen for at høre nyt. Hun tager sig dog også betalt for sine oplysninger, og hun invaderer lige så stille hans sind.

Broderen forsøger via chat-rooms at blive klogere på mystiske personforsvindinger, og han kommer i kontakt med folk som man også kan mistænke for ikke at ville ham noget godt. Moderen håber stadig på at politiet kan finde ud af noget, men sagen er dog hurtigt blevet skrinlagt, da der ikke er nogen spor at gå efter.

Hobens heksejagt beskrives både ud fra hvad pigen oplever, men broderen oplevere den også, dog igennem et rollepil, hvor stemningen bliver nådesløs over for de anklagede.

Det er en historie om en familietragedie som intet godt kan komme af. De forskellige handlingsforløb kan virke rodede, men det er lige så meget fordi der ikke lægges op til at de skal samles og forløses. Det gør det også svært af finde ud af hvad det er forfatteren gerne vil med historien. Bogen er bygget op som en sammensmeltning af en del der bygger på research af en ‘virkelig’ hændelse, samt spekulationer omkring hvad der kunne være hændt. Historien om pigen i det mørke land er meget dyster, og fungerer rigtigt godt som en dyster fortælling om håbløshed, og om ting der kører af sporet

Man fornemmer inspirationen fra andre forfattere, der har skrevet om hekseforfølgelser som Hawthorne og andre der har skrevet historier om den nådeløshed som omklamrede heksejagten.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.34

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *