6 gode grunde til ikke at sove i mørke

6 gode grunde til ikke at sove i mørke
Antologi
HUF 2009, 98 sider

Bogens forord er skrevet af Kenneth Bøgh Andersen, der indleder med at skrive, at en god gyserhistorie er svær at skrive, da det er svært at skrive noget der både er uhyggeligt, og at gøre det utroværdige troværdigt. Noget der også bør føjes til listen, er det at kunne skrive en original gyser, da det er svært at finde en ny vinkel på vampyrer og spøgelser. Det er derfor spændende om der er fundet nye vinkler på genren i denne samling, der er skrevet af unge.

I “Skoleskelettet” af Camilla Lindberg tages der fat på en af de myter, der ofte hviskes, specielt i de mindre klasser, at det skelet der står i skabet i biologilokalet i virkeligheden er et rigtigt skelet. En historie der også fortælles på Mathias’ og Gustavs skole, hvor der dog kan være at der er noget om snakken, og skelettet måske ikke er helt dødt endnu.

Lindberg har yderligere en novelle, “Vingeslag”, med i antologien. Den tager udgangspunkt i at visse dyr varsler døden. Man kan så frygte disse dyr hele livet, men til sidst kan det være man sidder og venter på at de skal dukke op.

En variation på en klassiker findes i Tinna Smedegaards “Genvej gennem parken”, hvor hovedpersonen ikke lader til at kunne slippe ud af parken, men til gengæld bliver han også ved med at møde én, der har en jakke på, der er nøjagtig magen til hans egen. Bedre er Smedegaards andet bidrag “Porcelænsdukken”, hvor et dilemma præsenteres. Det handler om, hvorvidt man skal gøre noget, man ved grundlæggende er forkert og fatalt for en anden, hvis det nu er det eneste, der kan redde ens eget barn?

“Havets skræk” af Jonas Jesus Christensen burde ved første øjekast lige være noget for mig, da den handler om monstre, der lurer i havet, og som fra tid til anden viser sig for mennesket. Novellen blev dog lidt klichefyldt, men der er gode elementer i den, den skal bare strammes lidt op.

Sidste novelle er “Pink neglelak” af Camilla Wandahl, om et mor/datter-opgør, men er det nu også den rigtige mor, der er med i opgøret?

Denne bog indeholder vindernovellerne fra en gysernovellekonkurrence, der blev afholdt i foreningen HUF – Håbefulde Unge Forfattere. HUF er ved at have været på banen i nogle år nu, og det er godt at se, at de nu også kaster sig ud i at udgive nogle af de ting som medlemmerne skriver. Bogen er således både en udmærket samling af gysere for unge, men den er også en god måde for HUF at få sig præsenteret på for mange af de andre forfatterspirer, som der helt sikkert er blandt unge, der sidder med forfatterdrømmen. Der er bestemt nogle gode noveller i samlingen, men der savnes dog lidt mere originalitet, men det er også dét, der er sværest at få ind i novellerne. De er bestemt udgivelsen værdig, og jeg håber ikke, at det er sidste gang HUF udgiver nogle af deres værker.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.24

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.