Niels Dalgaard – Litteraskopet

litteraskopLitteraskopet
30 spalter om science fiction af Niels Dalgaard
Science Fiction Cirklen 2012

Science Fiction Cirklen samler her 30 af de 50 klummer, kaldet ”Litteraskopet”, som Niels Dalgaard skrev til SFC’s magasin Novum i perioden 1996-2009.

Klummerne kommer vidt omkring, men en ting guider dem, og det er Niels Dalgaards vidende pen, der er rig på indsigt i science fiction-genren og science fiction-genrens historie. Klummernes format lader Dalgaard skrive mere frit og mindre målrettet til den akademiske læserskare, og det er interessant at følge litteraturhistorikerens hvasse pen, når han udpeger den behandling, som science fiction-genren får herhjemme, som i aviserne Politiken i særdeleshed har været og muligvis stadig er stedmoderligt behandlet af både anmeldere og litterater, som på forhånd har dømt science fiction ude, og behandler den derefter.

Ikke alle klummer i samlingen beskæftiger sig med den stedmoderlige behandling, men tager en tur gennem science fiction-genrens position tidligere i 1900-tallet og afslører, at fremtidsromanen, som betegnelsen gerne var før udtrykket science fiction slog igennem, havde en bredere udbredelse. Andre klummer beskæftiger sig med forfatterskaber og andre sider af science fiction-genren.

De mange tekster er interessant læsning, og det er rart at se dem samlet et sted, hvor man kan få et bredt vue berørende flere forskellige emner, og den enkelte klummes længde gør, at man lige kan nuppe en mere.

Anmeldt af Morten Greis i Himmelskibet nr.36

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *