Lise Bidstrup: Den grønne krystal

Den grønne krystal
Lise Bidstrup
Roman, 142s.
Facet 2005

Den mystiske onkel Timm har bestemt i sit testamente at unge Daniel skal have en ikke nærmere angivet arv udleveret på sin fødselsdag. Vi følger så den lille kernefamilie i deres bil på vej til afdøde onkel Timms hus, hvor de møder advokaten som forklarer nærmere. Daniel skal gå ud i haven til en overvokset pavillon sent om aftenen og vil der får sin arv, som viser sig at være den grønne krystal der optræder i bogens titel. Krystallen har evnen til at transportere folk til en anden verden, og vores helt befinder sig da hurtigt i en situation, hvor han er forfulgt af en ond og mægtig trold-mand, som er ude på at få magten over den anden verden, blandt andet ved hjælp af krystallen. Efter mange oplevelser med sære væsener ender det med at være Daniel som skal redde den anden verden.

På mange måder er det en standard-skabelon for bør-ne/ungdoms-litteratur historien er lavet over: Den unge helt kommer ud i en farlig situation, som de voksne af en eller anden grund ikke selv kan klare. De mange farer helten møder kan også genkendes andre steder fra: Alfe-agtige væsener, onde uhyrer til hest, spøgelsesagtige væsener, luskede troldmænd. Jeg synes heller ikke den fremmede verden og væsenerne i den virker helt gennemarbejdet nok – jeg kunne godt have tænkt mig lidt mere miljø og stemning. Der er dog en spændende slutning på historien, og man får en slags forklaring på hvordan det hele hænger sammen, så onkel Timms mærkelige handlinger, den anden verden, og den grønne krystal alt sammen giver mening. Jeg synes også at historien – i modsætning til mange andre – ikke er fyldt op med overflødige kapitler og personer. Der er hvad der skal være, og spændingen holdes på et rimeligt niveau gennem historien. Målgruppen ligger nok aldersmæssigt en del under vores kernelæsere her, men jeg vil tro at jeg selv som 10-12-årig ville have haft stor fornøjelse af bogen.

Anmeldt af Flemming R.P. Rash i Himmelskibet nr.11

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *