Stig W. Jørgensen – Ekkorummet

ekkorummetEkkorummet
– Refleksioner over kultur og videnskab
Essays af Stig W. Jørgensen
Science Fiction Cirklen 2013
227 sider, 298 kr.

Ekkorummet er en antologi udgivet af SFC, der består af 42 blogindlæg af Stig Jørgensen, som denne tidligere har udgivet på sin blog Ekkorummet. Bloggen var dedikeret til science fiction i bred forstand og til beslægtede emner, som Stig Jørgensen måtte brænde for, og som han kan berette om med stor viden.

SFC har siden valgt at udgive teksterne fra bloggen, som SFC var vært for, og en udgivelse som denne stiller spørgsmål ved, hvad der skal til for at noget er rigtigt udgivet. Er en tekst gældende, hvis den eksisterer på en blog, eller bliver den først på tryk til en rigtig tekst, og er det så et essay, en artikel, en klumme, en kronik eller noget helt femte?

De udgivne blogindlæg (som naturligvis også er udgivne på nettet, netop som blogindlæg) har bloggens dagbogsformat, der inddrager forfatterens personlige liv i de emner, der bliver dækket, om det er musik, litteratur, film eller kunsten at oversætte, alt sammen i science fic­tion-genrens optik. Det er historier fra en reflekteret science fic­tion-fans liv, og hvordan interessen for science fiction også sætter spor i andre sammenhænge, som f.eks. i oplevelser ved Stevnsfortet, hvilket bringer    Niels E. Nielsens forfatterskab på banen, eller Otto Frellos malerier, der med deres forunderlige motiver, bringer en diskussion af Frellos værker og deres relation til de fantastiske genrer på banen, mens refleksioner over at være mandlig oversætter af kvindelige forfatterskaber bringer science fiction-forfatteren James Tiptree, Jr. på banen, da navnet var pseudonym for en kvindelig forfatter, der blev rost for sine ferme skildringer af mænd.

Blogindlæggene er vel­skrevne, hver især korte og hyggelige at læse, men det giver en oplevelse af at have printet en hjemmeside og samlet teksterne, og bloggens links til diskussioner og andre tekster dør, også selvom man klogeligt har trykt link-adresserne efter hver artikel.

Anmeldt af Morten Greis Petersen i Himmelskibet 39

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *