Niels E. Nielsen – Herskerne

HerskerneHerskerne
Roman af Niels E. Nielsen
Science Fiction Cirklen 2013
(oprindeligt udgivet 1970)
234 sider, 249 kr.

I Herskerne har det moderne menneske gjort verden til noget af en utopi. Efter at at have udforsket og sprængt teknologiens rammer er menneskeheden stået af ræset og har mageligt fundet sig til rette i en mindre ambitiøs tilværelse. Folk lever stille i deres byer, med en række frie universitetsbyer som civilisationens centre. Avanceret teknologi har fjernet de fleste af menneskehedens udfordringer og givet Adams børn velstand og øget frihed. Alle kan slå sig ned i de frie byer, og læse så længe de lyster – i Herskerne repræsenteret af drømmebyen San Ysabel. Her møder vi hovedpersonen Esau, der fungerer som lærer på byens universitet, og er respekteret for hans fortolkninger af Byrons metaforer og dyrkning af cyklamenfarvede hybridroser. Og så er han kæreste med pigen Vega. Alle ting synes at have fundet deres rette plads i hans liv.

Esau rykkes op med rode, da han en aften, godt fuld af vin, bevæger sig ned til byens unyttige havn. Esau træder ind i et på mange måder forbudt land, og alt for hurtigt afdækkes forbindelser til en anden by, Cap Sheba. Her lever væsner i skyggen. Mekaniske gnomer. Trolde af stål og kød. Alle er de udpinte og ensomme væsner, efterladenskaber fra menneskets stræben mod det umulige. De er en fortidens synd der ikke længere lader sig begrave under årtiers bekvem uvidenhed. Idealistisk mener Esau at de to verdener bør forenes – og forud venter katastrofen.

Da jeg sådan cirka var midt i tyverne, flyttede jeg ind til København efter at have studeret i provinsen. I en gade i mit kvarter lå et lille antikvariat, der ofte fik store stakke af bøger ind, som jeg kunne bladre i gennem. Gennem to-tre år samlede jeg en ganske respektabel samling af bøger på dansk, heriblandt et pænt udvalg af Niels E. Nielsen. Han blev lidt af en helt for mig. Hans ind i mellem pessimistiske syn på menneskeheden matchede mit eget. Niels E. Nielsen udforskede verdenskrig, miljø­problemer, befolkningstilvækst, skel mellem rig og fattig, autonome robotter og meget andet i hans omfattende forfatterskab. Tag en lang række af moderne dystopiske science fiction film, og du vil ofte se at det er et emne som Niels E. Nielsen har udforsket i sine romaner, årtier før. Man skal være forsigtig med at gå tilbage til en gammel film eller bog; ofte lever de ikke op til de gode minder. Science Fiction Cirklen har påtaget sig den opgave at genudgive flere af hans romaner, men holder de i dag?

Herskerne er i mine øjne en typisk Niels E. Nielsen-fortælling. Den er umiskendeligt præget af hans ånd. Hans valg af emner og tidsånden er fra halvfjerdserne; bagsiden af den teknologiske udvikling begyndte at vise sig i form af forurening, befolkningstilvækst og beslægtede problemer. Den accelererende teknologi affødte en frygt for både teknologiens muligheder og dets faldgruber, ikke mindst en angst for at blive fremmedgjort i ens hverdag. På en måde foregriber Herskerne cyberpunkens flirten med den grænsesøgende teknologi tyve år senere, men Niels E. Nielsen går i mangt og meget videre i denne roman og konfronterer os med det grænseløse. Det er i mine øjne dette der gør romanen her værd at læse. Herskerne er en god fortælling, der udforsker hvad det vil sige at være menneske, men der er blot for meget ophøjet poetisk sprogblomsteri og løsslupne tankerækker til at det kan blive en virkelig god fortælling. Hvis du har lyst til at stifte bekendtskab med Niels E. Nielsens forfatterskab, ville jeg nok ikke starte her – men bogen var bestemt tankevækkende.

Anmeldt af Bjarne Sinkjær i Himmelskibet 39

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *