Hvad Fluffy vidste

fluffyHvad Fluffy vidste
16 Science Fiction katte
Antologi redigeret af Lise Andreasen og Niels Dalgaard
Science Fiction Cirklen, 2013
280 sider, 248 kr.

Hvad Fluffy vidste er en antologi om katte, endda en science fic­tion-antologi om katte, udgivet af Science Fiction Cirklen. Den indeholder 16 historier, hovedsageligt amerikanske, men en brite eller to er der også blevet plads til, og tidsmæssigt spænder samlingen fra starten af forrige århundrede til omkring nu.

Når man modtager sådan en tema-antologi, er det første spørgsmål nok: Hvorfor? Hvorfor beskæftige sig med katte og science fiction? Hvad forventer redaktørerne at kunne give læseren, er der nogle nye mønstre eller indsigter, vi kan opnå ved denne sammenstilling? I forordet giver de to redaktører deres bud på hvorfor de har lavet antologien. Desværre er det blot en angivelse af, at de godt kan lide katte, så derfor: Så en temaantologi, hvor kattene er i fokus, men fokus er noget uskarpt.

De forskellige historier i samlingen er af blandet karakter. En del gammeldags science fiction, der føles som om de alle sammen er fra halvtredserne (også selvom de er skrevet for nylig, med en overvægt fra midtfirserne), en enkelt Saki-novelle, der virker helt malplaceret, og så nogle mere moderne. Der er ingen der føles specielt banebrydende eller eksperimenterende, men de er stort set alle læseværdige og oversættelsen er kompentent (men føles lidt flad et par steder, specielt i Gene Wolfes historie).

Så til en regnvejrsdag, hvor nettet er nede og bogstablen tom, er der givetvis underholdning at hente her. Men jeg ville ønske at redaktørerne havde fundet en mere spændende vinkel eller sammensat et mere helstøbt udvalg af historier. Andre tider, andre lande, andre former.

Mine personlige favoritter er Fritz Leibers “Rum-tid for springere” og Paul Melkos “Dysfunktionel familekat”.

Anmeldt af Jesper Rugård Jensen i Himmelskibet 39

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *