Skybrud

Skybrud1Skybrud
Novelleantolgi
HUF 2014, 132 sider
Forord af Benni Bødker

Håbefulde Unge Forfattere har begået en samling af dystopier. Så det håbefulde går her mere på forfatterkarrieren end på teksternes indhold. Men mange af foreningens medlemmer er da allerede blevet etablerede forfattere og rigtig mange flere viser her at de virkelig har talent for at skrive.

Af de 11 noveller er det kun nogle få som er egentlige dystopier, dvs. beskriver et totalitært samfund, som vores samfund måske vil udvikle sig til en gang i fremtiden. Flere af dem foregår i stedet i et samfund som på nogle måder er godt, men på andre måder er dårligere end vores, hvor læseren i stedet for at blive skræmt af en mulig fremtid, skal tage overveje både de gode og de dårlige sider ved en teknologi eller en styreform. Et par stykker beskriver en verden som ikke har et totalitært system, men blot er for kedeligt: De udtykker angst for at ende i et behageligt, men ensformigt liv. Andre igen er mere postapokalyptiske end dystopiske, dvs. de beskriver en verden i forfald, snarere end en verden hvor onde mennesker regerer.

“Anja B214” foregår i et gennemautomatiseret samfund, hvor selv mennesker er blevet et produkt. Vi følger Anja B214 i sin fremmedgjorte tilværelse, som hun til sidst prøver at bryde ud af.

I “Nedre verden” er vi i en verden af småborgerlig idyl, som også bliver for meget for hovedpersonen. Hun finder – eller drømmer om – en nedre verden, som hun overvejer at flygte til.

“Fluer og koldbrand” er starten på hvad der ligner en zombie-apokalyptisk fortælling. Ganske stemningsfuld, men desværre en lidt for påklistret slutning.

I “Corpus Callosum”’s totalitære samfund er brug af den højre hjernehalvdel gjort mere eller mindre forbudt. Vores ho-vedperson er en ung mand på vej op i hierarkiet. Han får til opgave at myrde en lille pige, som er så domineret af sin højre hjernehalvdel at hun ikke kan “helbredes”. Novellen tager det at vi i vores samfund værdsætter den venstre hjernehalvdel mere end den højre til et ekstrem, og er samtidig er en velfortalt historie med en troværdig hovedperson. Meget sort og dystopisk.

“Stjernerne i deres øjne” har så vidt jeg kan se ikke noget at gøre med sangen af samme navn fra Klichés “Supertanker”. Der er tale om en meget underlig tekst, som mere er en række billeder end en historie. “Valget” af samme forfatter er mere struktureret og handler om at vælge mellem et kaotisk voldeligt samfund og et ordnet totalitært samfund.
“Afkoblet” beskriver en verden hvor det har været teknologisk muligt at sammenkoble alle menneskers hjerner, så de ikke bare kan udveksle beskeder og billeder, men også tanker. Alle er blevet en del af et fællesskab hvor ufred og nød er afskaffet. Men nogle vælger at stå udenfor eller blive afkoblet. Vi følger en af sidstnævnte på en mission, hvis mål først bliver klart hen mod slutningen af novellen. Velskrevet og tankevækkende science fiction.

Titelnovellen “Skybrud” foregår i et København som er ved at regne væk. Personernes sindsstemning afspejler vejret. Vores vægelsindede hovedperson prøver at tage sig sammen til at gøre noget.

“Min fars farvel” handler om faderen som dør, men alligevel må arbejde sin gæld af som en slags zombie. Sønnen er utilfreds og vil give ham en mere værdig død.

“I ørnens klør” foregår i et unavngivet land, hvor et brutalt militær holder en befolkning under kontrol. Det kunne sagtens foregå i dag, måske et sted i Mellemøsten. Vi følger en ung pige på en skæbnesvanger dag. Meget rørende historie.

“1000 klager” beskriver et samfund hvor magthaverne har hittet på et nyt system til at holde folk under kontrol: Man kan klage over andre mennesker og hvis nogen får over 1000 klager på et år, bliver de øjeblikkeligt henrettet. Men systemet har hverken afskaffet ulighed for loven eller snyd.

“Skybrud” er en rigtig fin samling af meget forskellige, men velskrevne noveller. Jeg kunne især godt lide “Corpus Callosum” og “Afkoblet” som begge har både en godt gennemarbejdet ide og en god historie. Men alle novellerne har noget at byde på.

Anmeldt af Flemming R.P. Rasch i Himmelskibet 40

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Skybrud

  1. Pingback: Skabt for hinanden – og andre dystopier | Himmelskibet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *