Skabt for hinanden – og andre dystopier

Zoom on_Skabt for hinanden og andre noveller_omslag_FINAL.inddSkabt for hinanden
– og andre dystopier
Novelleantologi redigeret af Christel Amundsen
Høst & Søn / Rosinante & Co, 2014. 69 sider.

2014 var dystopiernes år. Håbefulde unge forfattere (HUF) viste at de også kan skrive om knap så håbefulde emner i dystiantologien Skybrud. Fra forlaget Valeta var det lidt ældre forfattere der viste at de kunne skrive dystopier i antologien Undergang. En af disse forfattere var A. Silvestri, og for ham stoppede det ikke her; han udgav også dobbelt-(kort)romanen Ambrosia/-Live, som også bestod af dystopiske historier.

Skabt for hinanden var den tredje dystopisk antologi som udkom i 2014, denne var dog af et mindre omfang end de to andre, da der her kun er tre forfattere med, men der er her tale om forfattere som har slået deres navn fast uden for fankulturen. Alle tre noveller har været udgivet tidligere, men er her samlet omkring dystopien.

I Karen Skovmands novelle “Opklaring” (2005) er samfundet opdelt imellem efterkommerne af de der kom i sikkerhed inden katastrofen oprandt, og de der må lide med eftervirkningerne fra den radioaktive stråling. Plebserne, som de muterede kaldes, lever primært af at samle skrald, og selvom de kan bevæge sig iblandt andre, så bliver der set skævt til dem, og man skal helst ikke have for meget at gøre med dem. Skolepigen Shetla lægger specielt mærke til én i bussen en dag på vej hjem, da denne smiler til hende og hilser på hende. Hun håber ingen har set det, da hun er bange for drillerierne. Bussen stoppes af Patrioterne, et Hitlerjugend-lignende spejderkorps, som har ret frie hænder til at opføre sig som de har lyst. Det er en historie om et opdelt samfund med et A- og et B-hold, som man vil kunne finde pendanter til flere steder i verdenshistorien. Shetla gør sit eget lille oprør imod dette – noget som det viser sig at hun har sine familiære grunde til.

Kenneth Bøgh Andersen – “78°” (2009). Ikke engang i skyggen er det til at holde ud at være i løbet af dagen, så det er primært om natten at det er til at holde ud at bevæge sig rundt. Der er dog væsner der bevæger sig rundt i natten, som gør at det ikke er sikkert. Adam bevæger sig kun rundt i morgengryet, for hans bror Markus forsvandt tidligere i nattens mørke. Men rundt, det skal han, for at finde vand, mad, solcreme og andre fornødenheder for at overleve i en verden hvor der bliver op til 78 grader i solen. Og ikke mindst så skal han finde sine forældre. Det er historien om at klare sig i en verden der er i et kogende forfald, men også om en verden der kører i cyklusser.

Svend Åge Madsen – “Skabt for hinanden” (1996). I et tv-program kan man som seer vædde på hvem af to terminalpatienter der kommer sig bedst efter online-transmitterede operationer. I et andet tv-program følger man et pars kamp om et stort pengebeløb, men hvor der kan være live-transmitteret dødeligt udfald, hvis de ikke klarer opgaven. Folk har flere hundrede, eller rettere tusinde, tv-kanaler som nu sendes direkte ind i folks hoved og vises for deres øjne. Dette gør selvsagt at folk stort set ser fjernesyn hele tiden for at gå glip af mindst muligt, hvilket leder til en del trafikuheld, da der nu er andet end de andre trafikanter at holde øje med.

Denne novelle blev trykt første gang for tyve år siden, men den er endnu mere aktuelt nu hvor man ser mange uheld i trafikken pga. mobiltelefoner, og hvor folk bl.a. lige skal tjekke hvad der er sket mens de holder for rødt.

Med de forskellige udgivelser må 2014 siges at have været et godt år for den danske dystopiske fortælling; noget som med denne bog blev yderligere understreget (uagtet at novellerne heri var genudgivelser).

Samlingen er tænkt som en ungdomsbog, hvilket nok mest ses i Skovmands novelle, hvor vi følger den unge skolepige. Madsens novelle henvender sig til unge via dens behandling af folks medieforbrug, men den vil bestemt også henvende sig til andre læsergrupper, og specielt dén novelle betyder at jeg også vil anbefale samlingen til den voksne læser. Alt i alt en god omgang dystre fortællinger.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 44

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *